Deze taart bestaat uit twee lagen. Als je twee bakvormen hebt, kun je de taart in twee lagen bakken. Als je maar één vorm hebt, bak je de taart daarin (de baktijd is dan iets langer) en snijd je hem later horizontaal door de helft. Het is een heel fijn recept, want de taart is niet moeilijk om te maken, je kunt alle ingrediënten in de supermarkt halen en als hij klaar is ziet het er heel indrukwekkend uit!
Chocolade-frambozentaart
Ingrediënten
175 gram tarwebloem
50 gram cacaopoeder
4 theelepels bakpoeder
0.5 theelepel zout
350 ml plantaardige melk
125 ml neutraal smakende olie
275 gram frambozenjam
2 theelepels vanille extract
250 gram suiker
175 ml soja kookroom
5 eetlepels neutraal smakende kokosolie of plantaardige margarine
250 gram pure chocolade
frambozen om de taart te versieren (optioneel)
Bereiding
Bereidingstijd: tot 60 minutenBereiding van de taart
Bedek de bodem van één of twee springvormen (zie boven) van 20 of 22 cm met bakpapier en vet de randen van de vorm in met olie of margarine. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng bloem, cacao, bakpoeder en zout in een kleine kom. Doe in een grotere kom de melk, olie, de helft(!) van de jam, vanille-extract en suiker en roer stevig door met een garde tot de jam opgelost is (een paar kleine klontjes is niet erg). Doe nu het droge mengsel bij het natte en roer tot alles opgenomen is.
Giet het mengsel in de ingevette bakvorm, of verdeel het over de bakvormen als je er twee hebt. Zet in het midden van de oven en bak 40-45 minuten (misschien iets langer als je al het beslag in één vorm bakt). De taart is gaar als je er een cocktailprikker in kunt steken zonder dat er nat beslag aan blijft kleven.
Laat de taart helemaal afkoelen en haal hem dan uit de vorm(en). Snijd de taart als dat nodig is horizontaal doormidden. Smeer op de onderste helft de rest van de frambozenjam en leg de tweede helft van de taart erbovenop.
Bereiding van het glazuur
Terwijl de taart bakt en afkoelt, kun je het chocoladeglazuur maken. Verhit de sojaroom in een klein pannetje tot het bijna kookt. Doe de kokosolie of margarine erbij en laat smelten. Draai het vuur wat omlaag en voeg de chocolade toe. Roer voortdurend door tot alle chocolade gesmolten is en het glazuur egaal donkerbruin is geworden.
Haal het pannetje met glazuur van het vuur en laat een kwartiertje afkoelen. Zet het nu een uur in de koelkast. Als het goed is, is het glazuur nu veel dikker, maar nog wel een beetje vloeibaar. Schep ongeveer de helft à tweederde van het glazuur op de taart (die nu uit twee lagen bestaat met jam ertussen) en smeer het uit over de boven- en zijkanten tot het mooi glad is en gelijkmatig verdeeld. Zet de taart met glazuur in de koelkast, zodat het verder kan opstijven.
Het pannetje met het overgebleven glazuur zet je een half uurtje in de vriezer, tot het niet meer vloeibaar is, maar ook niet keihard. Doe deze stevige glazuur in een beslagspuit. Haal de taart uit de koelkast en versier de bovenkant met toefjes en/of sliertjes glazuur en eventueel frambozen. Zet de taart weer terug in de koelkast. Haal hem er een half uurtje voor het serveren uit, zodat hij een beetje op temperatuur kan komen.
Chocolade-frambozentaart is een recept van Vegetus.