Citroen Meringuetaart met Zoet venkel-wonderdeeg bodem

Deze taart is heerlijk bij de kerstkoffie en een prachtige afsluiter van het kerstdiner! De combinatie van het frisse citroen met het zoete amandel-wonderdeeg van Jacinta is verrukkelijk!

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

6 personen

Ingrediënten

150 gr amandelmeel
25 gr bloem
100 gr suiker
1 dessertl venkelpoeder (of vers gevijzeld venkelzaad)
geraspte schil van 1 kleine citroen
2 eieren
50 gr roomboter op kamertemperatuur
175 ml slagroom
170 gram palmsuiker of 12 el ahornsiroop
6 grote onbespoten citroenen (gebruik de schil van 4 citroenen en 220 ml sap)
7 eieren
0.5 el maïzena
75 ml water
2 eiwitten, op kamertemperatuur
100 g fijne tafelsuiker

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minutenBodem Zoet venkel-wonderdeeg:

Dit simpele deeg naar Frans recept is even simpel als snel gemaakt. Als je de boter smelt is het een kwestie van gewoon met een vork doorroeren en je hebt in 10 seconden een samenhangende bal!

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vorm van alle ingrediënten voor de bodem snel een samenhangende bal.

Vulling:

Rasp de citroenen en pers ze uit.
Meng wat water met de maïzena tot een glad papje.
Doe de rest van het water samen met de citroenrasp, citroensap en de suiker in een pan en breng aan de kook.
Roer van het vuur af het maïzena-papje er goed door, zet op het vuur terug en kook nog een minuutje.

Klop in een kom de dooiers los met een garde en roer de slagroom erdoor.
Schenk een klein beetje van de hete vloeistof bij de dooiers en blijf flink kloppen. Ga zo door tot alle warme vloeistof is opgenomen.
Laat de curd afkoelen en schenk op de taartbodem.

Bak de taart in 25 minuten af op 170 graden en laat afkoelen.

Meringue:

Klop de eiwitten met de mixer in een paar minuten stevig en luchtig. Als het eiwit gaat glanzen kun je beetje bij beetje de suiker toevoegen. Klop nog een halve minuut door en strijk de massa uit over de hele taart of vorm één grote dot. Als je de massa over de hele taart uitstrijkt is het leuk overal piekjes te vormen met de bolle kant van een lepel.
Nu alleen nog het mooie goudbruine, gekarameliseerde kleurtje: schuif je taart ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden, tot de massa begint te kleuren. Als je een steviger meringue wilt, laat de taart dan wat langer in de oven op een lagere temperatuur. Houd dit in de gaten.

Geniet en laat het resultaat aan ons zien op Facebook of Instagram!

Bekijk ook deze recepten