Couscousfritters met yoghurt met ingelegde citroen uit ‘Boustany’

Aqras kosukson

“Dit gerecht is geïnspireerd op mijn moeders couscous met tomaat en ui. Het is een slimme manier om een restant couscous te verwerken, en het is ook nog eens snel en makkelijk te bereiden. Met een simpel mengsel van ingrediënten wordt de couscous tot lekkere fritters omgetoverd die in de pan mooi goudbruin worden gebakken. Deze troostrijke fritters worden geserveerd met een frisse yoghurt met ingelegde citroen.  ~ Sami Tamimi

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
Cousscousfritters met yoghurt en ingelegde citroen is een vega recept uit kookboek Boustany

Ingrediënten

2 el. olijfolie
1 middelgrote ui, fijngehakt (160 g)
1 el. tomatenpuree
1 el. rodepaprikapasta *
1 rode paprika, fijngehakt (200 g)
4 zeer rijpe tomaten, in blokjes van ½ cm (350 g)
3 middelgrote wortels, geschraapt en grof geraspt (185 g)
150 g couscous
220 ml kokende groentebouillon
1 ei (zie Tip)
4 el. maïzena
1 el. geraspte biologische citroenschil
4 el. zonnebloemolie, voor het bakken

Voor de yoghurt met ingelegde citroen
150 g yoghurt Griekse stijl  (zie Tip)
1 el. fijngehakte ingelegde citroen
1 el. fijngehakte kappertjes
1  el. fijngehakte dille
1 tl. smalle reepjes blaadjes munt
zout en zwarte peper

*  koop een pot Ajvar bij Albert Hein en je bent in 1x klaar. Die heb je in een milde en in een pittige variant.

Deel dit recept

Voor een vegan versie vervang je het ei gewoon door 1-2 eetlepels extra maizena, al hebben de fritters dan wel een iets minder compacte en kruimeligere textuur dan de versie met ei.
( Hier meer over het vervangen van ei in allerlei gerechten.)

De yoghurt vervang je door een plantaardige yoghurt. Bijv. de V-Label gecertificeerde vegan yoghurt van Alpro.

Bereiding

Maak eerst de yoghurt met ingelegde citroen: doe alle ingrediënten samen met ¾ theelepel zout en een draai zwarte peper in een middelgrote kom. Klop goed, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.

Verhit de olijfolie in een hapjespan van 30 cm doorsnee op halfhoog vuur. Bak de ui regelmatig roerend 5 minuten tot hij zacht maar nog niet bruin is. Roer de tomatenpuree en rodepaprikapasta erdoor, en bak alles nog 1 minuut. Voeg de rode paprika, tomaten, 1 theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe, en bak alles nog 3 minuten. Doe de wortels erbij en bak alles nog 3 minuten.

Voeg de couscous aan de pan toe en roer goed door. Schenk de hete bouillon erbij, roer nogmaals en leg het deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat het 10-12 minuten koken tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de couscous zacht en opgezwollen is.

Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Voeg het ei, de maizena en geraspte citroenschil toe, en meng goed. Vorm er 12-13 fritters van (ca. 60 gram per stuk) van 6 cm breed en 3 cm dik.

Verhit de oven tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verhit de zonnebloemolie in een grote koeken- of hapjespan met antiaanbaklaag op halfhoog-hoog vuur en bak de fritters 3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Leg ze op de beklede bakplaat en bak ze nog 5 minuten in de oven tot ze vanbinnen gloeiend heet zijn.

Serveer de fritters warm, met de yoghurt met ingelegde citroen en een salade.

UIT HET KOOKBOEK Boustany is het eerste kookboek van Sami Tamimi, die samen met Ottolenghi diverse kookboeken schreef. Boustany geeft jou meer dan 100 vegetarische en vegan gerechten.
Boustany is het eerste kookboek van Sami Tamimi, die samen met Ottolenghi diverse kookboeken schreef. Boustany geeft jou meer dan 100 vegetarische en vegan gerechten.

In Boustany – Arabisch voor ‘mijn tuin’ – viert Sami Tamimi (co-auteur van de culinaire klassiekers Falastin, Jerusalem en Ottolenghi: Het Kookboek) de rijke smaken en tradities van de Palestijnse keuken met meer dan 100 inspirerende vegetarische en deels vegan recepten. Van eenvoudige groente- en graangerechten tot geurige linzenfatteh en hartige maaltijden zoals aubergine en kikkererwten in pittige citroensaus: dit zijn de gerechten waarmee Sami opgroeide, smaken die hij liefheeft en deelt in dit boek.
Lees hier bij Vers LeesVoer meer over Boustany.