Een dal is een vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten, groenten, kruiden en specerijen. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of pap gekookt, die dal genoemd wordt. In een dal vind je vaak kurkuma. Dit specerij geeft kleur en smaak aan gerechten.
Dal bhat (linzencurry) met spinazie, basmatirijst en appelchutney
Ingrediënten
2 el garam masala (kruidenmengsel)
1 stuk rode peper
2 stuks knoflooktenen
400 gram tomatenblokjes
1 el kurkuma, geraspt (of -poeder)
200 gram linzen
150 gram spinazie
2 stuks ui
250 gram wortel
1 stuk appel
150 gram volkoren basmatirijst
2 stuks tomaat
2 el bakolie (koolzaad- of olijf-)
1 el witte wijnazijn
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minuten1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20-25 minuten gaar. Giet het water af en zet afgedekt opzij.
2. Pel en snipper de ui en maak twee hoopjes. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Verwarm olie in een klein pannetje en bak de appel en 1 hoopje ui 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg een klein scheutje water en azijn toe en laat 10 minuten afgedekt pruttelen. Snijd de rode peper heel fijn en voeg op het laatste moment toe. Roer alles goed door elkaar.
3. Was of schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan. Pel de knoflook. Was de tomaat en snijd klein. Schil en rasp de kurkuma (pas op want de kurkuma geeft erg af aan je handen).
4. Verhit olie in een braadpan en fruit de overgebleven ui en kurkuma 2 minuten op een laag vuur. Voeg de wortel, linzen, tomaat en de tomatenblokjes toe en bak kort mee. Breng op smaak met garam masala, zout en peper en pers de knoflook erboven uit. Roer alles goed door elkaar en laat 15 minuten afgedekt op een laag vuur garen. Voeg eventueel een extra scheutje water toe als je de dal te stevig vindt.
5. Was de spinazie en laat goed uitlekken. Voeg de laatste 2 minuten de spinazie toe aan de dal en laat slinken (bewaar wat spinazie voor de garnering). Serveer de dal met de overgebleven spinazie. Heerlijk met de appelchutney ernaast.
Lactosevrij, Vegetarisch, Vegan, Glutenvrij
Voedingswaarden per portie:
Kcal: 675
Koolhydraten: 96 gram
Suiker: 26 gram
Vet: 21 gram
Verzadigd vet: 2 gram
Eiwit: 19 gram
Vezels: 18 gram
Zout: 0,5 gram
Tip:
Je kunt ook de pepers door de linzencurry heen mengen en kiezen voor een zoetere appelchutney.
VegaFeb-challenge:
Dit recept is door Ekomenu beschikbaar gesteld voor onze VegaFeb-challenge.
Dit recept is ook onderdeel van de VegaFeb Challenge!
Dit zijn alle recepten uit de VegaFeb challenge 2023