Dit is een van mijn lievelingsrecepten voor dal. Het is een fantastische dal, en de geroosterde zoete aardappels en roze gekleurde kokoschutney maken hem nog veel lekkerder. Iedereen die ik het recept heb gegeven, vertelt dat het een gerecht is dat veel complimenten oplevert – iedereen is er dol op. En dat alles van eenvoudige linzen.
Dal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney
Ingrediënten
2 zoete aardappels, in de schil, gewassen, in blokjes van 1.5 cm gehakt
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 theel. komijnzaad
0.5 theel. venkelzaad
olijfolie
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
een duimgroot stuk gemberwortel, geschild en grofgehakt
1 groene chilipeper, fijngehakt
1 rode ui, gepeld en grofgesneden
1 theel. komijnzaad
1 theel. korianderzaad
1 theel. gemalen geelwortel
1 theel. kaneel
200 g rode linzen
1 blik van 400 g kokosmelk
4 dl groentebouillon
2 handenvol spinazie
een bos koriander, met steeltjes fijngesneden
sap van 1 citroen
50 g geraspt kokos
1 theel. zwart mosterdzaad
10 kerrieblaadjes
een beetje plantaardige of kokosolie
20 g gemberwortel, geraspt
1 rode chilipeper, fijngehakt
Bereiding
Bereidingstijd: meer dan 90 minutenVoor de chutney is versgeraspt kokos het lekkerste, maar ik heb niet altijd de tijd om een kokosnoot open te breken voor een maaltijd en gebruik daarom in deze versie geraspt gedroogd kokos. Als u wel tijd hebt om vers kokos te raspen, dan wordt hij heel bijzonder. Als u niet genoeg tijd hebt om de chutney te maken, kunt u in plaats daarvan een flinke lepel mangochutney toevoegen.
Ik heb altijd een zak kerrieblaadjes in de vriezer. Zij brengen kleurrijke herinneringen aan zuid-India en er is geen vervanging voor hun volle maar verfijnde smaak. Gebruik gedroogd of diepvrieskerrieblad als u geen vers kunt vinden.
1
Verhit de oven tot 220 graden en doe alle ingrediënten voor de zoete aardappelstukjes in een braadslee. Hussel goed door en zet de braadslee 25 minuten in de hete oven. Roer af en toe even om om de stukjes mooi egaal te laten roosteren.
2
Giet dan 1,5 dl kokend water over de geraspte kokos en laat rustig weken.
3
Laat voor de dal de kokosolie smelten in een pan en voeg er de knoflook, rode ui en chilipeper aan toe. Laat zachtjes smoren (niet bruinen!) tot de uien glazig zijn. Wrijf komijn- en korianderzaad fijn in een vijzel en voeg dan samen met kurkuma en kaneel toe aan de uien. Bak een paar minuten tot de boel heerlijk begint te geuren.
4
Voeg dan de linzen, kokosmelk en bouillon toe en laat op een laag vuur 30 minuten zacht garen. Gebruik het liefst een vlamverdeler om aankoeken aan de bodem te voorkomen.
5
Druk dan de kokos uit in een zeef en begin met de chutney. Bak het mosterdzaad met de thaise basilicum zachtjes in de kokosolie tot de zaadjes beginnen te poppen. Haal dan van het vuur en giet de olie en specerijen over de kokos. Roer er tot slot de geraspte gember en chilipeper door en breng op smaak met wat zout.
6
Haal de dal van het vuur, strooi er wat geroosterde blokjes zoete aardappel over en strooi tot slot de kokoschutney erover. Heerlijk met een stuk naan of zelfs een geroosterd zuurdesembroodje!
Dit recept komt uit ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones. Dit boek is te koop in onze webshop.