Dirty rice met kastanjechampignons vegetarisch eenpansgerecht

Heerlijk eenpansgerecht met een rare naam. Dirty rice is een traditioneel Creools gerecht uit Louisiana. Het staat bekend om zijn rijke smaken en volle kruiden. De naam dirty rice komt omdat de rijst normaal een beetje vreemde kleur krijgt tijdens het koken. In deze vegetarische variant is dat niet zo. Maar de rijst krijgt wel een lekkere, typische  hartige bite, van de kastanjechampignons en de in chili gemarineerde tofu.

Bij Ekomenu gewaardeerd met bijna 5 sterren.

Voedingswaarde per portie:
Energie.  727 kcal
Koolhydraten.  66 g
Suiker.  9 g
Vet 37 g
Verzadigd vet 8 g
Eiwit 25 g
Vezels 10 g
Zout 0.9 g

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
vegetarisch eenpansgerecht

Ingrediënten

300 g volkoren basmatirijst
2 st ui
2 st knoflookteen
500 g kastanjechampignons
400 g puntpaprika
2 st groene peper
360 g tofu wokblokjes mild chili (*)
4 tl mexicaanse kruiden (**)
1 st verse bieslook
800 ml bouillon
4 el olie
2 el (vegan) boter
snufje zout en peper

(*) Zelf de tofu marineren kan ook. Zie de uitleg bij de bereiding.

(**) Mexicaanse kruidenmix bestaat uit

  • 2 eetlepels paprika poeder
  • 2 eetlepels oregano
  • 1 theelepel komijn poeder
  • 1 theelepel koriander poeder
  • 1 theelepel knoflook poeder
  • chili- of cayenne poeder naar smaak

Deel dit recept

Met dank aan Ekomenu voor het recept.

Bereiding

  1. Bereid de bouillon. Verwarm boter of olie in de pan en bak de rijst 1-2 minuten. Schenk de bouillon erbij en kook de rijst in ongeveer 20 minuten gaar (roer af en toe). Zet het vuur uit en laat nog 5 minuten afgedekt na garen.
  2. Pel de ui en knoflook en snijd fijn. Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd klein. Was de paprika en groene peper, verwijder de zaadlijsten en snijd klein.
  3. Verhit olie in een grote bakpan en bak de ui, knoflook en champignons 3-4 minuten. Voeg de paprika, groene peper en wokblokjes toe en bak weer 3-4 minuten. Breng op smaak met de Mexicaanse kruiden, zout en peper.
  4. Schep tenslotte de voorgekookte rijst in de pan en verwarm nog even mee op een hoog vuur. Werk de dirty rice af met kleingehakte bieslook
Als er geen kant-en-klare chili-tofu te vinden is kan je het zelf maken:
Laat eerst de tofu uitlekken. Daardoor wordt het steviger en neemt het de smaak van de kruiden beter op. En het wordt krokanter.
Verpak de tofu in een theedoek. Leg het in een vergiet en laat het uitlekken. Zet er iets zwaars op om het overtollige vocht uit de tofu te persen. Laat minimaal 30 minuten uitlekken. Meng er vervolgens mexicaanse kruiden doorheen, en naar wens ook een beetje chilisaus.
TIP

De rijst apart koken is ook een optie! Of de groene peper er als laatste overheen strooien ook. Dan kunnen eventuele kleintjes ook heerlijk mee-eten.