Easy feest vega pastei met pruimen, kastanje en noten

Het simpele pasteideeg naar Frans recept is zó kinderlijk simpel dat je het sneller hebt gemaakt dan dat je de bladerdeegplakjes uit de diepvries van elkaar hebt getrokken. Het deeg hoeft ook niet gekneed te worden: gewoon met een vork doorroeren en je hebt in 10 seconden een samenhangende bal.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

6 personen

Ingrediënten

125 g roomboter
150 ml water
2 takjes rozemarijn
325 g zelfrijzend bakmeel
snuf zout
1 ui
3 bosuitjes
2 el olijfolie en 2 el boter
7 takjes verse tijm
2 teentjes knoflook
250 g gemengde paddenstoelen (of kastanjechampignons)
200 g voorgekookte, vacuüm verpakte kastanjes
8-10 ontpitte gedroogde en gewelde pruimen
150 g gemengde noten (geen pinda’s)
2 eieren
100 ml slagroom
zout, peper en nog paar takjes tijm

Deel dit recept

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Smelt in een steelpannetje de boter, knip de rozemarijn erbij, voeg het water toe en giet de massa bij het meel met zout. Roer met een vork even snel door; er vormt zich direct een mooie bal. Zet het deeg in de vriezer.

Pel en snipper de ui en fruit in de wok of hapjespan. Snijd de bosui in ringen en voeg deze ook toe, samen met de tijm (rits de blaadjes) en knoflook uit de knijper: laat lekker fruiten.

Snijd de paddenstoelen in niet te dunne plakken en fruit ze al omscheppend op wat hoger vuur een paar minuten mee. Knijp de gekookte kastanjes tussen je handen doormidden en roer ze samen met de pruimen en noten bij het paddenstoelenmengsel. Bak ze nog even mee. Zet de pan even weg, haal het deeg uit de vriezer en rol het tot een rechte lap. Klop de eieren los met nog wat verse tijmblaadjes, knoflook uit de knijper en breng op smaak met zout en peper. Roer door het noten-paddenstoelenmengsel. Leg eenpersoons ovenvaste schaaltjes of ramequins op het deeg en snijd met een mes ruim uit zodat je het deeg straks over de rand kunt plakken. Schep in elk schaaltje een opscheplepel van de vulling en dek af met een lap deeg. Bak de pasteitjes gaar en goudbruin in 30 minuten.

Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.

Bekijk ook deze recepten