EEN BURGER VOOR ECHTE HONGERLAPPEN

uit het kookboek ‘Modern Vegetarisch‘, van Anna Jones

Ik heb met vele recepten geëxperimenteerd voor ik definitief koos voor dit: sommige met heel veel frisse kruiden en geraspte groenten, andere met eiwitrijketahoe; ze waren allemaal heerlijk, maar ik wil een burger met een volle, heerlijke smaak, smakelijk en complex, en dus werd het deze.Ik gebruik hiervoor bruine rijst, maar alle gekookte granen zijn geschikt; quinoa, parelgort en farro zijn hierin allemaal lekker. ~ Anna Jones

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

olijfolie
6 grote portobellopaddestoelen, in grove stukjes gehakt
de blaadjes van enkele takjes tijm
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 blik van 400 g witte bonen (of cannellini), uitgelekt
4 dikke medjooldadels, ontpit
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
een bosje peterselie, fijngesneden
2 el tahin
2 el sojasaus (shoyu of tamari)
200 g gekookte en afgekoelde bruine rijst (100 g rauw gewicht)
50 g broodkruim of havervlokken
geraspte schil van 1 citroen zonder waslaag
1-2 avocado’s, gepeld, in plakken
tomatenrelish of ketchup
1/4 komkommer, dunne schijfjes
snufje zout
1 tl honing of ahorn-/agavesiroop
1 el wittewijnazijn
een paar handenvol spinazie
8 hamburger(volkoren)broodjes met zaadjes

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd circa 15 mins
Voor 4 personen

Zet een grote pan op halfhoog vuur en voeg een scheut olie toe. Voeg als de pan goed heet is de paddestoelen en tijm toe met zout en peper naar smaak. Bak allesop halfhoog vuur tot de paddestoelen uitgedroogd en lichtbruin zijn, zet ze opzij en laat ze koud worden.

Giet de witte bonen af en doe ze in een keukenmachine met de dadels, knoflook, peterselie, tahin en sojasaus. Pulse alles tot een glad mengsel, doe het in een komen voeg de rijst, broodkruim, citroenrasp en afgekoelde paddestoelen toe. Meng alles goed en laat het 10 minuten in de koelkast opstijven

Bekijk ook deze recepten