Spaanse stoofpot en nog 69 andere vegan recepten in ‘Plants Only Kitchen’ van de immens populaire ‘avantgarde-vegan’ Gaz Oakley staan garant voor een ware smaakexplosie in de keuken!
Eenvoudige spaanse stoofpot
Ingrediënten
plantaardige olie, om in te bakken
2 rode uien, grofgesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
2 stengels bleekselderij, grofgehakt
1 rode paprika, in blokjes
4 el gerooktepaprikapoeder
1 tl cayennepeper
2 Maris Piper-aardappels of andere iets kruimige aardappels, in blokjes
0.5 bloemkool, in roosjes
1 onbespoten citroen
1 laurierblaadje
300 g rode splitlinzen, afgespoeld
2 blikken à 400 g tomatenblokjes
240 ml groentebouillon
1 tl zeezout
1 tl gekneusde zwarte peper
plantaardige zure room, ter garnering
gehakte verse peterselie
Bereiding
Verhit wat plantaardige olie (of water) in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de rode paprika, het gerooktepaprikapoeder en de cayennepeper toe en bak een paar minuten.
Ik voeg de specerijen graag al aan het begin toe, zodat ze op de bodem van de pan kunnen roosteren. Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak met een deksel op de pan 10 minuten, tot de aardappel zachter is geworden. Roer af en toe door zodat er niets aanbrandt. Dankzij het deksel op de pan ontstaat er stoom, waardoor alles perfect gaar wordt.
Snijd de citroen doormidden, pers het sap in de pan erbij en voeg ook de gehalveerde citroen zelf toe. Geen zorgen, ik verwacht niet dat je deze opeet, maar hij geeft tijdens het garen wel zijn lekkere smaak af. Je kunt de citroen vlak voor het serveren eruit halen.
Voeg het laurierblaadje, de linzen, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer alles goed door. Breng op smaak met het zeezout en de zwarte peper en laat met een deksel op de pan 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer om de paar minuten even door.
Serveer zodra de saus is ingedikt en heerlijk ruikt. Ik serveer mijn stoofschotel met wat plantaardige zure room en verse peterselie.
Met dit nieuwe kookboek van Gaz Oakley kan werkelijk iedereen plantaardig eten. Zonder gedoe en zonder ingewikkelde ingrediënten. Dankzij de handige symbolen kun je in een oogopslag zien of een gerecht eiwitrijk of glutenvrij is en welke maaltijd in 15 minuten op tafel staat. Van perfecte pasta’s en krachtige curry’s tot de lekkerste soepen, burgers en desserts. ‘Plants Only Kitchen’ staat boordevol eenvoudige vegan recepten voor de hele dag.
Gaz Oakley (@avantgardevegan op Instagram; hij heeft ook een populair Youtube-kanaal) heeft met zijn vegan recepten al meer dan een miljoen volgers op social media. Zijn opwindende gerechten bewijzen dat een plantaardige maaltijd niet alleen gezond en verantwoord is, maar ook waanzinnig lekker!