Deze lasagne is lekker licht, voedzaam en verfrissend. Het is een rauwe, en behoorlijk stevige maaltijd met een fantastische combinatie van smaken.
Epische Rauwe Lasagne
Ingrediënten
150 gr ongebrande cashewnoten
2 el citroensap
2 el edelgistvlokken
1 tl verse tijm
180 gr amandelmelk
snufje zeezout en peper
45 gr zongedroogde tomaten in olie
1 vleestomaat
0.5 teentje knoflook
2 el gerookte olijfolie
4 el gefilterd water
1 el vers citroensap
1 el gehakte basilicum
handvol verse basilicum
handvol verse peterselie
0.5 rijpe avocado
2 el extra vergine olijfolie
60 ml gefilterd water
80 gr pijnboompitten
1 teentje knoflook
2 el citroensap
snufje zeezout en peper
2 courgettes
8 radijsjes
2 vleestomaten
handvol verse spinazie
handvol verse basilicum
Bereiding
Bereidingstijd: meer dan 90 minutenLaat de cashewnoten minimaal
1 uur in water weken.
1) Maak de tomatensaus: voeg de
zongedroogde tomaten met de
rest van de ingrediënten toe aan
een blender. Laat de blender een
paar keer kort pulseren (ik vind
wat textuur in mijn tomatensaus
wel lekker). Schenk de saus in een
kom, dek af met plasticfolie en zet
tot gebruik in de koelkast. Was de
blender af.
2) Maak nu de kaassaus. Giet de
cashewnoten af. Pureer de noten
met de rest van de ingrediënten
tot een zijdezachte saus. Schraap
de saus in een kom, dek af met
plasticfolie en zet tot gebruik in de
koelkast. Was de blender af.
3) Nu is het tijd om de kruidenpesto
te maken. Dit gaat op dezelfde
manier: pureer alle ingrediënten
glad. Voeg iets meer olijfolie of
wat water toe als de pesto niet nat
genoeg is.
4) Bereid nu de groenten voor. Snijd
de courgettes met een mandoline
op de dunste stand in de lengte
in lange repen. (Gebruik de
handbeschermer.) Doordat je de
courgettes in heel dunne plakken
snijdt, hoef je ze niet te marineren,
wat de voedingsstoffen ten goede
komt.
5) Snijd de radijsjes en de tomaten
met een scherp mes in zo dun
mogelijke plakjes. Was de spinazie
en de basilicum.
6) Voor het samenstellen van de
lasagne kun je een kookring
(vierkant of rond) gebruiken, of
alles in een schaal opbouwen.
Maak eerst een laag van plakjes
courgette, gevolgd door een
laagje radijs, tomaat, spinazie,
tomatensaus, kaassaus en pesto.
Ga door met stapelen tot je van
alles wat hebt. Verwijder de
kookring en besprenkel met wat
saus.
Garneer met wat gekneusde
zwarte peper en verse basilicum.
Dit recept is afkomstig uit het boek "Vegan 100" van Gaz Oakley.
"Ik heb dit boek met veel plezier geschreven. Zoals je kunt raden, ben ik dol op alles wat met koken en eten te maken heeft. In februari 2016, toen ik net een paar maanden veganist was, begon ik op Instagram het account @avantgardevegan. Elk recept in dit boek draait om stevige smaken. Ik heb gebruik gemaakt van mijn ervaring als kok in professionele keukens om klassieke technieken toe te passen die gegarandeerd lukken als je mijn gerechten thuis bereid". ~Gaz