Erwtenpuree op gegrild brood met geitenkaas, basilicum en bloemen
Ingrediënten
1 kg verse doperwten (ca. 300 g gedopt gewicht)
25 g amandelen of hazelnoten
rasp van 1 onbespoten citroen
3 el extra vierge olijfolie
0.5 bosje basilicum zout en versgemalen peper
4-8 sneden brood
extra vierge olijfolie
60g zachte geitenkaas
wat erwtenscheuten of eetbare bloemen
Bereiding
Bereidingstijd: minder dan 10 minutenBlancheer de erwten ½ à 1 minuut in kokend water tot ze zacht zijn, maar ze moeten hun kleur en frisheid behouden. Doe de erwten direct over in koud water, zodat het kookproces stopt. Doe de erwten in een foodprocessor, samen met de amandelen, citroenrasp, olijfolie, de helft van het basilicum, zout en versgemalen peper, en verwerk alles tot een grove puree met nog wat structuur. Doe de erwtenpuree in een kom. Verwarm een grillpan. Besprenkel de sneden brood met olijfolie, strooi er wat zeezout over en gril het brood tot de sneden krokant zijn en aan beide kanten een mooi grillmotief hebben. Neem de sneden brood uit de pan en leg ze op een schaal of op borden. Verdeel de erwtenpuree over het brood, kruimel de geitenkaas erover en garneer ten slotte met basilicumblaadjes, erwtenscheuten en desgewenst wat eetbare bloemen.
Er is veel goeds te zeggen over de kleur groen. Uit onderzoek blijkt dat groen een rustgevende werking heeft – een groene omgeving is gunstig voor onze gezondheid en ons welzijn, en verlaagt het stressniveau. Dus relax en ga mee op een mooie en smakelijke reis door de groene wereld van de Deense chef Mikkel Karstad en fotograaf Anders Schønnemann.
De keuken van Karstad wordt gekenmerkt door eenvoud en smaak en is gebaseerd op de ingrediënten van het seizoen. Van risotto met courgette en munt tot aardperen in kokos met rode linzen en currypasta: de 70 recepten inspireren om groenten opnieuw te bekijken en anders te combineren. Uitgangspunt voor alle recepten uit Evergreen is dat iedere thuiskok de gerechten kan bereiden.
Bestel het boek hier! Bekijk hier ook de video.