Ezekiels geroosterde aubergine met babaganoush

Emily Ezekiel is mijn culinaire sidekick, en door de jaren heen hebben we volmaakte aardbeien geplukt, enorme pasteien gebakken en taarten gemaakt in emmertjes voor zandkastelen. Onze culinaire trips brachten ons van boerderijen in Cotswold tot Caribische specerijenplantages en alles wat daartussen ligt. Emily is een echte babe en een heel goede kok, en dit is een van haar allerlekkerste recepten.

De aubergines worden hier op twee manieren bereid, een deel voor een snelle, rokerige babaganoush, de rest geroosterd en met zoete aardappels vermengd. U moet hier stoer met de grill omgaan: om de aubergines goed te roosteren, moet de grill heel heet zijn. Zorg ervoor dat ze van buiten bijna geblakerd zijn en van binnen gaar en zacht, omdat er niets erger is dan niet-gare aubergine.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

5 personen

Ingrediënten

2 aubergines
1 ingemaakte citroen, pitten verwijderd, ragfijn gehakt
1 theel. gerooktepaprikapoeder
4 eetl. naturel yoghurt of ongezoete sojayoghurt
1 eetl. tahin
sap van 0.5 citroen
zeezout en versgemalen zwarte peper
5 zoete aardappels, elk in 8 lange parten
olijfolie
sap van 0.5 citroen
1 theel. komijnzaad, gekneusd in een vijzel met een stamper
1 theel. korianderzaad, gekneusd in een vijzel met een stamper
2 aubergines, beide uiteinden verwijderd, in 1 cm dikke plakken
extra vergine olijfolie
4 little gemsla, in vier parten
100 g geschaafde amandelen, geroosterd
pitten uit 1 granaatappel
de blaadjes van een bos munt, gesnipperd
de blaadjes van een grote bos peterselie, grofgesneden
1 rode chilipeper, fijngehakt

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minutenVerhit de oven tot 200 °C. Maak in die tijd de babaganoush. Ik gebruik mijn grootste gasvlam, maar u kunt als u geen gas hebt ook een hete grillpan gebruiken.

Prik de schil van de aubergines op verschillende plaatsen in en leg ze direct in de vlam. Draai de aubergine met een tang elke minuut een slag zodat de schil rondom gelijkmatig geblakerd en zwart is.

Haal de aubergines als ze allebei geblakerd zijn en zacht aanvoelen (na circa 10 minuten) van het vuur en laat ze
afkoelen.

Leg de zoete aardappels in een grote braadslee. Besprenkel ze met olijfolie en citroensap en bestrooi ze met komijn- en korianderzaad. Voeg zout en peper toe en meng alles goed door elkaar. Rooster de zoete aardappels 15 minuten in de oven.

Snijd de geblakerde aubergines zodra u ze kunt vasthouden over de lengte doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees in een kom met de overige ingrediënten voor de babaganoush, voeg zout en peper naar smaak toe en prak alles met een vork fijn.

UIT HET KOOKBOEK

Ons eetgedrag verandert. Veel mensen willen minderen met vlees eten en gerechten maken die lichter, wat gezonder en wat minder duur zijn. Anna Jones geeft een heel moderne kijk op vegetarisch eten – recepten die gezond, voedzaam, heel lekker en gemakkelijk te maken zijn. Vol recepten waarin het volledige aanbod van vegetarische ingrediënten wordt gebruikt – verschillende granen, zaden en seizoensgroenten – en een alternatieve benadering van koken die niet gebaseerd is op zuivel, zware koolhydraten en gluten: dit is een boek om te koken zoals we nu willen eten.

Dit boek verschijnt op 01-07-2020. Reserveer het boek hier!

Bekijk ook deze recepten