Van Jacinta Bokma
Jacinta Bokma, bekend van het kookboek De Gezonde Bourgondiër, maakt voor ons een bijzonder lunch- of brunchgerechtje. “Eigenlijk wilde ik bij dit gerecht een avocado inzetten als ‘broodje’ voor een rauwe, plantaardige notenburger. Een elegant lunchgerecht, leuk voor avocado liefhebbers. Maar het werd een ‘eitje’ van Columbus.” Met dit recept kun je je eigen ‘tsarenei’ maken, voor die ene bijzondere persoon in je leven. En bij speciale gelegenheden – en voor wie dat kan waarderen – kun je dit losjes vertaalde Fabergé-ei serveren met gedroogde bloemblaadjes. Net een groen tuintje met kleurige bloemen.
FABERGÉ AVOCADO BURGER

Ingrediënten
50 g pijnboompitten
200 g amandelen of macadamianoten
25 g walnoten
9 zongedroogde tomaten op olie
bosje verse gemengde Italiaansekruiden of basilicum
0.5 knoflookteen
2 kleine eetrijpe avocado’s
wilde spinazie
1 kleine rode ui
2 trostomaten
gedroogde bloemetjesmix
kruidenzout en vierseizoenenpeper
100 ml (vegan) sour cream
0.5 knoflookteen (uit de knijper)
1 el gebakken uitjes
Bereiding
Bereidingstijd: 10-15 minuten
Rooster de pijnboompitten in de koekenpan goudgeel. Doe ze samen met de noten, de zongedroogde tomaten, de kruiden, de knoflook uit de knijper en een snuf zout in de keukenmachine en pulseer een paar keer tot je een kruimelige substantie hebt. Haal de noten-pittenmassa eruit.
Schil de twee avocado’s en snijd ze voorzichtig dwars doormidden. Wip de pitten eruit door er een scherp mes in te zetten en met een draaiende beweging de pit te verwijderen.
Vorm 2 balletjes van het notenmengsel en vul daarmee de avocado’s. Leg daarna de andere helft van de avocado er weer op. Die vormt zo het deksel op het ‘ei’. Rol de eieren vervolgens door de bloemetjesmix met een snufje kruidenzout.
Maak daarna het sausje: klop de sour cream met de knoflook in een kommetje los, breng op smaak met het kruidenzout en bestrooi met gebakken uitjes. Serveer apart van het Fabergé-ei.