Feestelijke hapjes (Bruchetta/avodadosalade/paddestoelen)

Bruchetta’s zijn ook heel goed geschikt om met dipsauzen te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een guacamole of een tapenade. In dat geval is het grappig om het brood in lange 1-2 cm dikke repen te snijden, dan met de knoflookolie te bestrijken en vervolgens afbakken in de oven.

Degenen die graag nog creatiever zijn kunnen ook met koekjesuitsteekvormen bruschetta’s maken in de vorm van sterretjes, hartjes, bloemetjes, vliegtuigjes en bedenk het nog meer.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

4 sneetjes oud brood, of afbakstokbrood in sneetjes gesneden
1 teen knoflook
50 ml olijfolie
zout
1 bak cherrytomaten
1 avocado
1 pak (mini-)mozzarella
beetje citroen
basilicum
zout en peper
250 gr champignons of andere paddestoelen
0.5 el citroensap
50 gr geiten- of blauwe kaas
1 el peterselie
peper en zout

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten

Basis Recept Bruchetta:

Pel de knoflook en snijd in grove stukken. Doe deze in een hoge mengbeker en voeg wat zout toe en de olijfolie. Maal dit met de staafmixer zeer fijn.
Bestrijk hiermee het brood en bak het op een stukje bakpapier in een hete oven in zo’n 10 minuten knapperig bruin.

Dit kun je tot 3 dagen van te voren doen – maar let op: dit geroosterde brood is zelfs zonder dat je er verder iets mee doet zo lekker dat je er nauwelijks af kunt blijven. Maak er dus wat meer van!

Met avocado salade:

Snijd de tomaat in vieren en de mozzarella in plakjes of stukjes. Snijd de avocado in dobbelstenen. Voeg alles bij elkaar en breng op smaak met fijngehakte knoflook, olijfolie, citroen en zout.

Doe deze salade kort voor het serveren over de bruschetta’s.

Met gebakken paddestoelen en (blauwe) kaas of geitenkaas:

Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de in stukjes gesneden champignons of andere paddestoelen zacht.
Roer de in brokjes getrokken geitenkaas of blauwe kaas en het citroensap door de champignons en breng op smaak met peper en zout.

Verdeel het mengsel kort voor het serveren over de broodjes en garneer met fijngehakte peterselie.

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg.

Bekijk ook deze recepten