Flammkuchen met paddenstoelen en gekaramelliseerde uitjes

Proef de eenvoud van zelfgemaakte Flammkuche!

Ontdek hoe je deze heerlijke Elzasser delicatesse, Flammkuchen, met gemengde paddenstoelen en gekaramelliseerde uien zelf kunt maken. Dit recept is eenvoudig en aanpasbaar, en het resultaat is een hartige lekkernij die je gasten zal verrassen. Leer stap voor stap hoe je dit smakelijke gerecht bereidt.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

7 eetl. boter
600 gram gemengde paddenstoelen, in stukken gescheurd
5 eetl. witte balsamicoazijn of rodewijnazijn
4 rode uien, gesnipperd
1 theel. tijmblaadjes
2 tenen knoflook, geraspt
375 gram bloem
3 eetl. zonnebloemolie
400 gram crème fraîche
4 eetl. platte peterselie, fijngehakt (optioneel)

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten.

Smelt 4 eetlepels boter in een grote koeken­pan en bak hierin de paddenstoelen goudbruin op middelhoog vuur. Giet 3 eetlepels azijn erbij en haal de pan van het vuur. Schep de padden­stoelen op een bord en zet apart.
Smelt de resterende boter in dezelfde pan en bak hierin de rode ui. Voeg de tijm en knoflook toe en bak tot de rauwe knoflook­geur weg is. Giet de resterende azijn erbij en haal de pan weer van het fornuis.
Verhit de oven tot de hoogste stand. Voor mij is dit 220 °C. Meng de bloem met 225 milliliter lauw water, de olie en een theelepel zout. Kneed tot een samenhangend, niet-plakkerig deeg. Verdeel het deeg in vier delen. Rol elk deel heel dun uit op bakpapier, tot ongeveer 2 millimeter dikte. Besmeer het deeg met de crème fraîche en bestrooi vervolgens met de padden­stoelen en ui.
Leg de flammkuchen op een bakplaat en bak ongeveer 10 minu­ten in de oven. Bestrooi eventueel met de peterselie, snijd in punten en serveer. Herhaal met de resterende flammkuchen.

UIT HET KOOKBOEK

Als donkere wolken voor de zon schuiven en de ‘r’ de maanden binnen rolt, is het tijd voor comfort food. Wat ons nu vrolijk stemt is een warme cassoulet, een bord pompoenravioli met bruine boter en een bananentatin met nootmuskaatijs. Klassiekers genoeg, maar Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam geven in Comfort food met groente op geheel eigen wijze een groene draai aan winterkost. Het resultaat is een boek met talloze najaarsgerechten met groenten, desserts om je vingers bij af te likken en drankjes om bij op te warmen.

In meer dan honderd recepten vind je smaakcombinaties en -invloeden terug uit onder andere de Franse, Mexicaanse en Indiase keuken en zit je er dit najaar, in ieder geval aan de keukentafel, warm en voldaan bij.

‘Wie denkt dat je met groenten geen troostrijk wintervoedsel kunt maken moet maar eens uit dit boek koken..’ – Mari Maris

‘Alleen al van het lezen van Welmoeds en Ankers recepten krijg ik een warm gevoel vanbinnen. Dit is precies wat je wilt eten als je op een herfstige avond natgeregend thuiskomt..’ – Janneke Vreugdenhil

‘Ik ben geen keukenprinses, maar o, wat sta ik te popelen om met deze recepten aan de slag te gaan. Volwaardige gerechten, diervriendelijk en milieubewust. Wat wil je nog meer?’ – Loretta Schrijver

Bestel het boek hier!

Bekijk ook deze recepten