Fluwelige Kikkererwten Alfredo Met Champignons

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

2 el extra vergine olijfolie
280 g gesnipperde ui (1 grote)
6 flinke tenen knoflook (36 g), fijngehakt (3 el)
450 g kastanjechampignons, in dunne plakjes
0.5-0.75 tl fijn zeezout, naar smaak
250 ml plus 2 el zoutarme groentebouillon
4.5 el smeuïge rauwe cashewpasta
6 el (30 g) edelgist
1 blik kikkererwten van 400 g, uitgelekt en afgespoeld
0.5-1 tl chilivlokken, naar smaak
3-4 tl wittewijnazijn, naar smaak
versgemalen zwarte peper
cayennepeper (naar keuze)
gebakken bloemkoolrijst met knoflook, gekookte rijst of knapperig vers brood (naar keuze)
fijngehakte verse peterselie, ter garnering

Deel dit recept

Bereiding

BEREIDING: 20 mins Totale tijd 30 mins

1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze 5-6 minuten tot de ui zacht is.

2. Voeg de champignons en een snufje zout toe. Roer alles door en zet het vuur hoger. Bak het geheel onafgedekt 8-10 minuten tot het meeste kookvocht is verdampt (je mag 1-2 eetlepels overhouden). Blijf goed roeren. Voeg als het champignonmengsel dreigt aan te branden, een beetje bouillon toe. Schraap eventuele aanbaksels van de bodem van de pan.

3. Neem een kleine beslagkom en roer de cashewpasta door de bouillon tot je een fluwelige saus hebt. (Als de pasta te dik is om te roeren, kun je ook een blender gebruiken.)

4. Doe de saus samen met de edelgist, kikkererwten en chilivlokken in de pan. Zet het vuur laag en laat het geheel onafgedekt 5-8 minuten en onder af en toe roeren zachtjes doorkoken.

5. Proef en voeg zo nodig azijn, zwarte peper en zout toe. Als je van heet houdt, kun je er ook nog wat cayennepeper over strooien. Serveer het gerecht met een bijgerecht naar keuze en garneer het met peterselie.

BEWAREN
Restjes blijven in een luchtdichte doos in de koelkast tot 4 dagen goed en in de vriezer tot 1 maand (als je een diepvrieszak gebruikt, druk de lucht er dan uit). Verwarm de (ontdooide) kikkererwten in een pan op middelhoog vuur en warm ze, onder regelmatig roeren, 5-8 minuten door. Zet het vuur zo nodig lager en voeg een beetje bouillon of water toe als de kikkererwten aan de bodem dreigen vast te kleven.

T I P
* Een blik kikkererwten van 400 g komt overeen met 265 g gekookte kikkererwten, voor het geval je ze zelf wiltkoken.

Bekijk ook deze recepten