Deze heerlijk gezonde lente bouillon staat in slechts een kwartiertje op tafel!
Frisse lentebouillon met Chinese kool
Ingrediënten
1 zakje dashipoeder, ca. 5 g
1 eetl. geroosterde-sesamolie
0.5 Chinese kool, de stronk verwijderd, in grove stukken
1 eetl. mirin
flinke mespunt nanami togarashi
0.25 theel. zeezout
150 g daikon, fijn geraspt
2 cm verse gember, geschild en geraspt
100 g zoete maiskorrels (uit pot of vers gekookt + het kookwater of het water uit de pot)
3 eetl. shoyu
0.5 eetl. citroensap
1 lente-ui, in dunne ringen (om te garneren)
1 citroen, in schijfjes (om te garneren)
Bereiding
Bereidingstijd: tot 20 minutenZet een soeppan met 1 liter water op, leeg het zakje dashi in de pan en verhit op middelhoog vuur. Breng het water aan de kook, maar zorg ervoor dat het net niet kookt. Zet terwijl het water langzaam zijn kookpunt bereikt een wok of koekenpan op het vuur. Giet de sesamolie in de pan, voeg de Chinese kool toe en bak 1-2 minuten op middelhoog vuur. Roer de groente goed om tijdens het bakken en let erop dat de structuur van de koolbladeren iets soepeler wordt. Voeg de mirin, de nanami togarashi en het zeezout toe en bak nog ½ minuut. Pas op dat je de Chinese kool niet overkookt. De kool moet al dente zijn en nog steeds een beetje een bite hebben in de soep. Als het water tegen de kook suddert voeg je de daikon, de gember en de mais met wat kookvocht (een paar eetlepels) toe. Laat het geheel op middelhoog vuur 1 minuut sudderen, zonder dat het kookt. Voeg de Chinese kool, de shoyu en het citroensap toe, verlaag het vuur naar de laagste stand en laat nog 1 minuut staan. Serveer de soep gegarneerd met wat lente-uitjes en schijfjes citroen.
Energy & Vegan is hét LekkerVega Kookboek van een Nederlandse auteur van 2019!
Wil jij dit fantastische kookboek cadeau krijgen?
Daarbij een gratis jaarabonnement op het (kook-) magazine 'LekkerVega' ontvangen?
De extra special van Foodies magazine ontvangen en profiteren van nog vele andere leuke voordelen?
Word dan vandaag donateur van de vegetariërsbond!
ENERGY & VEGAN
Een dynamisch, lekker en eigenzinnig kookboek.
Kun je wel een kick gebruiken, wil je juist je stress verlichten of voel je je onzeker en besluiteloos? Alexander Gershberg weet hierop de culinaire antwoorden en leert je koken volgens de principes van de energiesoorten (yin en yang) en het systeem van de vijf elementen (water, vuur, metaal, hout en aarde).
Energy & Vegan gaat over de positieve effecten die eten op ons lichaam en geest kan hebben, gebaseerd op de rijke traditie van de Chinese geneeskunde. Voedsel kan ons op allerlei manieren beïnvloeden. Door de principes op een verfrissende en begrijpelijke manier uit te leggen, wordt elk recept een sleutel tot meer balans, meer energie of meer ontspanning. Proef een lichte salade van haricots verts en zeewier met amandelcrème, lotuswortel met tofutartaar in tempura, een hartige Tel Aviv-salade, een pizza van polenta en een explosieve, spicy ramen-bowl.
Dit boek zelf kopen? Bestel hier.