Dit gerecht is een Arabisch ontbijt. Maar ik eet het liever als voedzaam lunchgerecht.
Ful Medammes
Ingrediënten
400 g kidneybonen of andere bonen
2 teen knoflook
0.5 tl komijn
1 citroensap
zout
1 tomaat
0.25 kopje peterselie
olijfolie
Evt. rauwe ui, komkommer, groene paprika, verse munt en/of verkruimelde feta als garnering
Bereiding
Bereidingstijd: tot 20 minuten
Het beste kun je de bonen zelf koken door ze eerst een nacht in water te laten weken waaraan je een schepje baking soda hebt toegevoegd. Op die manier worden de velletjes van de bonen lekker zacht.
Bij het zelf koken (eigenlijk tijdens het weken) verdwijnt het fytinezuur; een gifstof die van nature in bonen en granen aanwezig is. Fytinezuur is zeer schadelijk voor ons lijf. Het wordt als een zogenaamd anti-nutrient beschouwd. Daarom is het heel belangrijk om de bonen van te voren te weken. In de fabriek worden bonen uit kostenoverwegingen niet geweekt, ze zijn daarom minder gezond. Voeg tijdens het koken van de bonen geen zout toe, dit zou de boontjes hard kunnen maken. Uiteraard is naderhand lekker op smaak brengen van de boontjes met zout en andere kruiden en specerijen zeer gewenst 😉
In dit gerecht speelt citroensap een belangrijke rol. Wees niet bang om gul te zijn. Ik gebruik vaak meer dan het sap van 1 citroen om het gerecht een heerlijk frisse smaak te geven. Bedenk: een recept is maar een recept. Ik kan hiervandaan niet beoordelen hoe muf je bonen smaken, hoe groot je citroen is, hoe aromatisch je specerijen… Je eigen smaakpapillen en smaakvoorkeuren zijn de richtlijn.
Neem de gare, nog warme bonen uit de pan. Als je bonen uit blik gebruikt, breng ze dan eerst zachtjes aan de kook in het aanhangende water en laat je ze een poosje zachtjes doorkoken.
Neem een ruime kom en doe hier de knoflook in (uit de knoflookpers/of met een vork en wat zout gekneusd tot een zeer fijn papje). Voeg komijn, citroensap en zout toe. Roer het geheel goed.
Haal de warme bonen uit het vocht en doe ze bij het knoflook-citroenmengsel. Voeg veel zeer fijn gesneden peterselie toe en de fijngesneden tomaat . Schep goed door.
Breng op smaak met zout en eventueel nog wat extra citroen.
In de Arabische wereld wordt met dit gerecht gevarieerd door ook rauwe ui, komkommer, groene paprika, verse munt en/of verkruimelde feta toe te voegen of als garnering te gebruiken
Veel kookplezier en eet smakelijk!
Birgit Flüg
www.kok-aan-huis.com