Gebakken Cheesecake

“Er zijn allerhande creatieve plantaardige varianten op de klassieke cheesecake te vinden. Vaak bevatten deze versies een berg cashewnoten en kokosolie of moeilijk vindbare vegan cream cheese uit speciaalzaken. Leuk om een keer te maken, maar moeilijk, zwaar verteerbaar, bewerkelijk en duur.

Ik heb ondertussen een prima manier gevonden om een cheesecake te maken. Extra fijn aan dit recept is dat alle ingrediënten gewoon in de supermarkt (of biowinkel) te vinden zijn, het geen ingewikkelde voorbereiding vergt en je geen speciale powerblender nodig hebt”. – Maartje Borst, auteur van het kookboek ‘Taart ende Koeck’

Veel plezier met het bakken van de cake!

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

10 personen
Gebakken cheesecake is een vegan recept uit het kookboek 'Taart Ende Koeck' van Maartje Borst

Ingrediënten

200 g havermout
30 g lichtbruine kristalsuiker
100 g plantaardige bakboter, gesmolten
1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
snufje zout
snufje kaneel
750 g dikke sojakwark
250 g kokosyoghurt
sap en geraspte schil van 1 grote biologische citroen
100 g lichtbruine kristalsuiker
1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
85 g custardpoeder
1 tl bakpoeder
125 g plantaardige bakboter, gesmolten
roodfruit naar keuze
poedersuiker
eetbare bloemen

Deel dit recept

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de rand in met plantaardige boter.

Maal de havermout fijn in een hakmolentje, keukenmachine of koffiemaler. Voeg de suiker, boter, vanillesuiker, het zout en de kaneel en meng tot een deeg.
Druk dit uit op de bodem van de springvorm.

Meng vervolgens in een grote kom de sojakwark, kokosyoghurt, het citroensap en de citroenrasp, de suiker en vanillesuiker.
Voeg het custardpoeder en bakpoeder toe en meng goed tot je geen klontjes meer ziet.

Giet een klein deel van het kwarkmengsel bij de gesmolten boter en meng goed door. Roer het botermengsel vervolgens door de rest van het kwarkmengsel.

Bak de cheesecake 55-60 minuten, tot de taart mooi gerezen is en er goudgeel uitziet.

Schakel de oven uit en laat de taart 5-10 minuten staan voordat je hem uit de oven haalt.
Laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast.

Serveer met roodfruit, bestuif met poedersuiker en decoreer met eetbare bloemen.
Eet smakelijk!

UIT HET KOOKBOEK cover kookboek Taart ende Koeck van Maartje Gorst
cover kookboek Taart ende Koeck van Maartje Gorst

Chef/eigenaar Maartje Borst van de intiem-gezellige vegan hotspot ‘Koffie ende Koeck’ heeft heerlijk vegan bakboek gemaakt waarin al haar bakgeheimen onthuld worden! Maar liefst 120 recepten staan in het boek, gemaakt van bekende en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Kijk voor maar eens wat de blije bakkers in de Facebookgroep Heel Holland Bakt Vegan allemaal voor lekkers bakken uit het boek!

Bestel het boek niet bij BOL maar steun de initiafiefneemster.

Bekijk ook deze recepten