Gemakkelijke regenboogpastei
Ingrediënten
200 g belegen cheddar of goudse
1 biologisch of scharrelei, losgeklopt, of sojamelk, om te bestrijken
600 g bloem, plus extra om uit te rollen
1 theel. fijn zeezout
0.5 theel. bakpoeder
de blaadjes van een bosje tijm, ragfijn gehakt
200 g boter of plantaardig vet
2.5 dl ijskoud water
3 zoete aardappels, schoongeborsteld
een beetje boter of olijfolie
royaal versgeraspte nootmuskaat
5 middelgrote bieten, geschild, in grove blokjes
olijfolie
een scheut rodewijnazijn
de blaadjes van 2 takjes majoraan of oregano
zeezout en versgemalen zwarte peper
4 pastinaken, geschild, in smalle reepjes
de blaadjes van een paar takjes salie
geraspte schil van 1 sinaasappel zonder waslaag
1 eetl. honing
25 g boter of olijfolie
2 flinke preien, gewassen, schoongemaakt en in ringen
de blaadjes van 3 takjes verse tijm
2 bosjes snijbiet, blad zonder de nerf grofgesnipperd
geraspte schil en sap van 0.5 citroen zonder waslaag
1 rode chilipeper, fijngehakt
Bereiding
Bereidingstijd: meer dan 90 minutenHet met winterse kruiden vermengde deeg omhult de met zorg op smaak gebrachte lagen wintergroenten, terwijl de geraspte kaas het geheel samenbindt. Een schitterende pastei die nog lekkerder smaakt dan hij eruitziet.
Deze gemakkelijke pastei vraagt wel wat tijd en aandacht – ik maak hem graag voor hoogtijdagen en feestdagen en hij vormt bijna altijd het hoofdgerecht van onze kerstmaaltijd. Het lijkt heel veel werk, maar u kunt alles tegelijk doen – u
kunt alles roosteren terwijl u de groenten voorbereidt.
Het deeg wordt gemaakt met een klein beetje boter en een flinke scheut ijskoud water, zodat het licht en krokant wordt. Als u er echt geen tijd voor hebt, kunt u een goede kwaliteit kant-en-klaar deeg kopen.
Ik maak dit gerecht vaak voor mijn veganistische broer en zus. Ik gebruik dan een plantaardig vet of kokosolie in plaats van boter en laat de kaas weg. Ik verwerk bakpoeder in het deeg, dus een ei is niet nodig. U kunt het deeg met sojamelk bestrijken.
Begin met het deeg. Zeef de bloem met het zout en het bakpoeder in een kom en voeg de gehakte tijm toe. Snijd de boter of het vet in fijne blokjes en wrijf deze door de droge ingrediënten tot het mengsel eruitziet als broodkruim. Voeg het water toe en kneed alles tot een glad deeg; kneed niet te lang. U kunt dit ook in een foodprocessor doen: mix alles met de pulseknop tot broodkruim, voeg het water toe en pulse tot het een net samenhangend deeg is. Leg het verpakt in plasticfolie in de koelkast en begin ondertussen met de overige voorbereidingen.
Ga nu aan de slag met de groenten – dit kan allemaal tegelijk. Verhit de oven tot 220 °C.
Rooster de zoete aardappels in 1 uur gaar. Maak intussen de bieten en pastinaken
schoon.
Leg de bieten in een braadslee met een scheut olijfolie en de azijn, voeg majoraan of oregano en zout en peper toe. Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet hem tegelijk met de zoete aardappels 1 uur in de oven; haal
15 minuten voor het einde de folie eraf.
Doe de pastinaakreepjes in een braadslee met salie, sinaasappelrasp, honing en een scheut olijfolie. Schep alles om en dek af met aluminiumfolie. Rooster ze 45 minuten samen met de andere groenten in de oven, haal de laatste 5-10
minuten de folie eraf zodat de reepjes goudbruin worden. Haal alle groenten als ze gaar zijn uit de oven en schakel de temperatuur naar 200 °C.
Smoor intussen de prei. Verhit de boter of olie in een grote koekepan met antiaanbaklaag. Smoor prei en tijm 20 minuten op laag vuur tot ze zacht en gaar zijn, zet opzij.
Doe weer een scheutje olie in de pan en roerbak de snijbiet een paar minuten op laag vuur tot het blad net geslonken is. Voeg zout en peper toe en meng de citroenrasp en chilipeper erdoor. Zet opzij.
Schep zodra de zoete aardappels koud genoeg zijn om ze vast te houden het vruchtvlees uit de schil en prak het met een klontje boter of 1 eetlepel olijfolie en een royale snuf nootmuskaat. Proef of alle groenten goed op smaak zijn,
voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Haal het deeg uit de koelkast en laat het een paar minuten rusten. Rol het op een met bloem bestoven werkvlak 3-4 mm dik uit en bekleed een springvorm van 20 cm doorsnee ermee, laat het teveel over de rand van de vorm hangen.
Nu gaat u de vorm vullen. Begin met alle preiringen, rasp er wat kaas overheen, schik daarop de bieten, de snijbiet en weer een laagje kaas, zet daarop een laag pastinaak en tot slot de zoete-aardappelpuree.
Dit recept komt uit ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones. Dit boek is te koop in onze webshop.