Wat een gerecht! De heerlijke zoete en frisse smaak van peer in combinatie met de sterke en kruidige gorgonzola maakt dit tot een ware smaakexplosie. Lekker als voorgerecht, voor bij de borrel of gewoon, als tussendoortje! En, ben je niet zo’n gorgonzola liefhebber, probeer het toch eens. Deze kaas heeft iets extra’s nodig, zoals in dit geval dus het zoete van de peer.
Gepocheerde peer met honing en gorgonzola
Ingrediënten
4 handperen
0.75 liter droge witte wijn
100 g gorgonzola*
1 el honing
evt. wat tijm
* gorgonzola die geschikt is voor vegetariërs, dus met vegetarisch of microbieel stremsel gemaakt; zie ook ons factsheet Kaas & Stremsel
Bereiding
Schil de peren en halveer ze. Haal met een theelepel het klokhuis uit elke helft. Snijd onder het perenschuitje een klein beetje weg, zodat de peer wat afgeplat wordt en straks makkelijker blijft staan. Verwarm de wijn in een pan en voeg de peren toe. Pocheer ze 15 min. (tegen de kook aan houden).
Verwarm de ovengrill voor. Schep de peren uit het vocht en leg ze – op bakpapier – in een ovenschaal. Vul de halve peren met de gorgonzola. Druppel er wat honing over.
Zet de peren een paar minuten onder de grill, tot de kaas begint te smelten, maar niet te veel kleurt. Blijf erbij, want dit gaat erg snel! Serveer direct.
Als je geen grill hebt kun je de peren ook gewoon in een hete oven zetten of even branden met een crème brulee brander.
Lekker met een glaasje witte port. Strooi eventueel wat verse tijm over de peren.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg.
Styling & fotografie Lisanne Koopmans.