GEROOSTERDE GEMARINEERDE TOFOE MET BROCCOLI

“Ik heb ontdekt dat geroosterde tofoe veel geschikter is om in de koelkast te bewaren en in je lunchtrommel mee te nemen, dan gebakken tofoe. Als je hem dan ook nog eens vooraf hebt gemarineerd, wordt het helemaal smullen.
De geur die tijdens het roosteren uit de oven komt, is fantastisch. Heb geduld, want tijdens het afkoelen krijgt de tofoe een textuur die zijn weerga niet kent. Eet je de geroosterde tofoe liever niet koud, wok hem dan eerst weer kort op hoog vuur. Serveer er eventueel nog meer groenten bij en rijst of noedels voor een verrukkelijke eenvoudige lunch of  hoofdmaaltijd.” – Elly Pear

Dit recept is uit het kookboek Green, van Elly Pear

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

2-4 personen

Ingrediënten

200 g (extra) stevige tofoe / tofu (ook wel ‘s tahoe genoemd)
1 broccoli, in roosjes, de stronk geschild en in plakjes of blokjes van 0.5 cm
1 tl sesamzaad

Voor de marinade:

60 ml donkere sojasaus
60 ml rijstwijnazijn
2 el bruine basterdsuiker
1 el geraspte verse gemberwortel
2 tl sriracha
2 tl sesamolie
2 tenen knoflook, gepeld en in plakjes

Deel dit recept

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom door elkaar en zet hem apart. Laat de tofoe uitlekken, wikkel hem in enkele vellen keukenpapier of in een schone theedoek en knijp zachtjes het vocht eruit. Wikkel de tofoe in nog meer keukenpapier of een droog deel van de theedoek, leg hem op het aanrecht en zet er een bord of plankje en iets zwaars op om er nog meer vocht uit te persen. Laat alles 30 minuten staan.

Verwijder het keukenpapier of de theedoek en snijd de tofoe in acht gelijke plakken. Leg ze in de marinade en laat ze ten minste 30 minuten, maar liever een hele nacht, marineren.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg de plakken tofoe op een met bakpapier beklede bakplaat. Lepel de helft van de marinade over de plakken en rooster ze in de hete oven. Draai de tofoe na 15 minuten om, voeg de broccoli toe en schenk de rest van de marinade erover. Rooster alles nog 15 minuten, tot zowel de tofoe als de broccoli aan de randen wat verkleuren.

Deze tofoe blijft in een luchtdichte doos in de koelkast tot 3 dagen goed. Strooi er voor het serveren nog wat sesamzaad over.

UIT HET KOOKBOEK ‘Green‘, van Elly Pear met vega en vegan gerechten voor doordeweeks en het weekend
‘Green‘, van Elly Pear met vega en vegan gerechten voor doordeweeks en het weekend

Recept uit het boek ‘Green‘, van Elly Pear.

Bekijk ook deze recepten