Gespikkelde smulworst’ is een recept uit het boek Dog.Eat.Plant dat plantaardige recepten voor je hond bevat. Lees vooral ook de recensie van dit recept, dat onze collega Agata maakte voor honden.
Gespikkelde smulworst (Diervoeding)
Ingrediënten
200 g gekookte rode rijst (ongeveer 100g droge rijst)
150 g fijne havermout
200 g glutenpoeder (seitanpoeder)
50 g gistvlokken
6 el olijfolie + extra voor het invetten
0.5 tl zout
200 tot 250 ml water
Aluminiumfolie (gerecycled)
Bereiding
Bereidingstijd: meer dan 90 minuten
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat afkoelen en weeg 200g af.
Breng een grote pan met ruim water aan de kook.
Meng de fijne havermout met het glutenpoeder en de gistvlokken.
Doe de rode rijst, olijfolie, het zout en 200 ml water erbij en meng alles samen tot een deegje. Kneed kort door. Is het deeg te droog, voeg dan nog een klein beetje water toe.
Scheur vier vellen aluminiumfolie af, ongeveer ter grootte van een half tot een A4. Smeer de vellen in met een beetje olijfolie. Verdeel het deeg in acht stukken, vorm er worsten van en leg de worsten op de ingevette aluminiumvellen. Rol strak op en draai de uiteinden van de folie vrij strak dicht.
Leg de worsten in het kokend water en kook minstens 2 uur. Ze hebben echt lang de tijd nodig om te garen, zodat de gluten goed verteerbaar worden.
Verwijder ze vervolgens uit het water, pak de worsten uit en bewaar ze goed afgedekt in de koelkast.
Serveer als snack of als onderdeel van de maaltijd. Ze kunnen ook worden ingevroren.
Optie: zo pas je dit recept aan voor menselijke consumptie!
Maak de worsten met gerookte paprikapoeder, shoyu en wat knoflookpoeder, nootmuskaat en zwarte peper en je hebt een goddelijke worst voor op brood of bij de borrelplank. Let op: deze versie is alleen geschikt voor de mensenmond en is dus niet geschikt voor de hond!