GEVULDE AUBERGINEROLLETJES IN KOKOS-DAL MET KERRIE

uit het kookboek ‘Flavour‘, van Yotam Ottolenghi.

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok.

In Flavour viert Ottolenghi de oneindige mogelijkheden van groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten. In ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken.
uit het kookboek ‘Flavour‘, van Yotam Ottolenghi.

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok.

In Flavour viert Ottolenghi de oneindige mogelijkheden van groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten. In ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

3 grote aubergines, stelen verwijderd, elke aubergine overlangs in 6 plakken van 0.5 cm dik gesneden (750 g)
3 eetl. olijfolie
220 g panir (of extra stevige tofoe), grofgeraspt
2 limoenen: haal er met een fijne rasp 1 theel. schil af, en pers er 2 eetl. sap uit
45 g pittige ingelegde mango, grof gehakt, plus extra voor erbij
5 g koriander, grofgesneden, plus extra voor erbij
100 g grote spinaziebladeren (geen babyspinazie), steeltjes verwijderd (60 g)
zout en zwarte peper
3 eetl. olijfolie
5 banaansjalotten, gepeld en fijngesneden (250 g)
45 g verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
2 rode chilipepers, fijngehakt
30 verse kerrieblaadjes (het kan ook zonder, als u ze niet kunt vinden)
1 theel. zwart mosterdzaad
1 theel. gemalen komijnzaad
1 theel. gemalen korianderzaad
0.5 theel. geelwortelpoeder
2 theel. middelscherp kerriepoeder
2 theel. tomatenpuree
100 g gedroogde rode linzen
1 blik van 400 ml kokosmelk (minstens 70% kokosextract)

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd circa 30 mins
Bijgerecht voor 4 personen

Verhit de oven tot 220°C.

Schep de plakken aubergine in een grote mengkom om met de olie, ¾ theelepel zout en een flinke draai versgemalen zwarte peper. Verdeel de plakken over twee met bakpapier beklede bakplaten en bak ze 25 minuten in de oven tot ze gaar en lichtbruin zijn; draai de plakken halverwege de oventijd om. Zet ze opzij om af te laten koelen.

Zet voor de kokos-dal een grote sauteerpan met 2 eetlepels olie op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de sjalotten toe en bak ze in 8 minuten goudbruin.

Doe de gember, de helft van de chilipeper en eventueel de helft van de kerrieblaadjes erbij, bak alles 2 minuten en doe de specerijen, tomatenpuree en linzen in de pan. Roer 1 minuut, voeg de kokosmelk, 600 ml water en ¾ theelepel zout toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur halfhoog en laat de dal 20 minuten sudderen, roer af en toe tot de linzen gaar zijn en de saus gebonden is. Stort de dal als u de auberginerolletjes maakt in een middelgrote ovenschaal van circa 28 x 18 cm en zet hem opzij.

Meng de panir in een kleine schaal met limoenrasp, ingelegde mango, 1 eetlepel limoensap, de koriander en 1 1/8 theelepel zout.

Leg een blad spinazie op elke plak aubergine. Schep op het midden een volle theelepel panirmengsel en rol de aubergine vanaf het smalle uiteinde naar het dikkere deel op, zodat de vulling stevig is ingesloten. Leg de auberginerolletjes met de naad onder in de linzensaus en maak op dezelfde manier rolletjes van de overige aubergineplakken, spinazie en panir. U zult uiteindelijk 18 rolletjes hebben, die allemaal dicht tegen elkaar aan in de saus liggen. Druk de rolletjes heel rustig dieper in de saus, maar niet zo diep dat ze helemaal onderstaan, en bak ze 15-20 minuten in de oven tot de bovenkant van de aubergines goudbruin is en de saus borrelt. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten rusten.

Verhit de overgebleven eetlepel olie in een kleine pan op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de achtergehouden chilipeper en kerrieblaadjes toe en bak ze 1 minuut tot de kerrieblaadjes knapperig zijn en geuren. Schep alles over de auberginerolletjes, besprenkel ze met limoensap en serveer ze bestrooid met de koriander.

Bekijk ook deze recepten