GROENE BONENSALADE

Recept uit het boek ‘NOSH‘ van Esther Erwteman. Dit boek is de winnende titel in de categorie ‘Nederlandse auteurs’ van de 8e editie (2020) van de Lekker Vega Kookboekverkiezing!

Je kunt eindeloos variëren met peulvruchten, die goedkoop, voedzaam en erg lekker zijn! Esther bewijst dat maar weer eens met dit heerlijke recept uit haar boek ‘NOSH’.

En vaker zo’n groene salade op je bord, zorgt ook voor een groenere aarde. De teelt van peulvruchten belast het klimaat namelijk veel, veel minder dan veeteelt. Kijk eens naar die frisse kleuren! Alvast een beetje lente..

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

haricot verts 200 g
doperwten 200 g
peultjes 220 g
spinazie 300 g
sinaasappel 0.5
bosuien 2
koriander klein bosje
sesamzaadjes 2 el
zout snufje
korianderzaad 2 el
pecannoten 2 el
olijfolie 0.5 el
tahini 30 ml
teen knoflook 1 kleine
lichte sajasaus 1 tl
honing 1 tl
citroen 1, sap
zout 0.5 tl
koud water ca. 2 el
za’atar 1 el
sumak 1 el

Deel dit recept

Bereiding

Begin met het maken van de dressing: meng alle ingrediënten. De consistentie van de dressing moet glad en dik zijn, maar ook schenkbaar. Dus als je het nog te dik vindt, voeg dan wat water en/of honing toe en als het te dun is wat extra tahini.

Breng een grote pan water aan de kook en blancheer eerst de haricots verts ongeveer 4 minuten. Schep ze uit de pan met een schuimspaan, zodat je daarna hetzelfde water weer kunt gebruiken. Spoel na het blancheren de boontjes meteen af met koud water en dep droog met een theedoek, zodat de groenten niet te zacht worden.

Doe hetzelfde met de erwten en peultjes, maar kook ongeveer 2 minuten.

Verwijder de harde stelen van de spinazie. Rasp de sinaasappel met een grove rasp. Snijd de bosui tot en met het groen in dunne ringen. Pluk de blaadjes van de koriander en rooster de sesamzaadjes.

Meng alle groenten in een grote kom. Voeg de sinaasappelrasp, de bosuitjes, de helft van de korianderblaadjes, de helft van de sesamzaadjes en een snufje zout toe.

Rooster het korianderzaad, kneus licht met de vijzel en voeg toe aan de salade.

Rooster de pecannoten en hak ze in grove stukken.

Voeg de olijfolie toe en hussel de salade. Giet de dressing over de salade en voeg dan de overgebleven ingrediënten toe.

Bekijk ook deze recepten