Ga vandaag voor een voedzame, groente-tajine met volkoren couscous. Heb je geen tajine, geen probleem! Gebruik dan een hapjespan met de deksel erop.
Groente Tajine met volkoren couscous
Ingrediënten
koolzaadolie (of een andere ‘neutrale’ olie)
2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 tl gemalen komijnpoeder
1 tl gemalen korianderpoeder
0.25 tl gemberpoeder (optioneel)
snuf chilivlokken
1 el tomatenpuree
400 ml groentebouillon
200 gr kikkererwten
500 gram groenten (bijvoorbeeld: 1 courgette, 2 wortels, 400 gram sperzie- of snijbonen)
eventueel 1 grote aardappel
150 gram volkoren couscous
Budget Tips
Maak een (grove) weekplanning, want daardoor bespaar je geld. Door je maaltijden te plannen, kun je scherper inkopen doen en je gooit minder weg. Vaak hoef je dan maar 1-2 keer per week naar de supermarkt en dat scheelt niet alleen geld maar ook tijd. Super efficiënt.
Een inkoppertje, maar toch belangrijk: houd aanbiedingen in de supermarkt in de gaten. Je kunt zo gemakkelijk geld besparen. Koop echter alleen dingen die je toch altijd al koopt, en let er bij verswaren op dat je ze ook echt gebruikt. Want weggooien is zonde, en kost geld.
Elke maandag publiceren wij op ons FB-account de weekaanbiedingen van vega en vegan voedselproducten gecertificeerd met het V-Label keurmerk, uit de folders van vele supermarkten.
Eet met de seizoenen mee. Het is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar seizoensproducten komen vaak van de volle grond en van minder ver, en smaken een stuk beter. Driedubbel winnen dus.
Koop je altijd verse kruiden los? Bespaar gemakkelijk wat geld en zet een grote pot in de vensterbank. Dan hoeft je niet elke keer naar de supermarkt voor een paar takjes (en die restjes in de vuilnisbak te gooien). Tel maar eens op hoeveel geld je hiermee gaat besparen (en plastic!).
Over weggooien gesproken: (her)gebruik alle overgebleven groente, fruit, granen, en brood. Op internet zijn veel recepten te vinden voor inspiratie. Of maak gewoon een extra grote portie van je recept voor verderop in de week.
Meer bespaartips? Kijk op de site van het NIBUD.
Vegaweetje
Gebruik een neutrale olie zoals koolzaadolie om in te bakken. Dit bevat, in tegenstelling tot olijfolie, veel van de gezonde omega-3 vetzuren. Die zitten in grote hoeveelheden in vette vis, maar ook in koolzaad-, soja- en lijnzaadolie en walnoten. Goed om te weten als je geen vis wilt eten!
Meer (w)eten? Lees dan ons gratis factsheet ‘Omega-3’.
Vegaweetje 2
Wist je, dat peulvruchten en granen elkaar aanvullen qua aminozuren (de bouwstenen van eiwit)? Door ze te combineren krijg je dus een hoge eiwitkwaliteit binnen!
Peulvruchten van alle vega alternatieven het goedkoopst
We hebben het doorberekend in ons factsheet. Maar je eet natuurlijk niet alleen bonen, als vegetariër. En hoe goedkoop of duur je uiteindelijk af bent als je vlees laat staan, hangt naast de prijs van de vegetarische alternatieven ook af van in welke supermarkt of winkel je je boodschappen doet, en van wat je uitgeeft aan franje als snacks, alcohol en frisdranken.
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenSnijd de ui en knoflook fijn.
Verhit de olie in een tajine of ruime stoofpan, en bak hierin de ui en knoflook tot glazig.
Voeg de komijn, korianderpoeder, chilivlokken en gemberpoeder toe en bak voor een minuutje mee.
Voeg ook de tomatenpuree toe, en bak een minuut mee.
Blus af met de groentebouillon en breng aan de kook.
Voeg de harde groenten toe (behalve de courgette) en laat koken tot deze bijna gaar zijn.
Giet de kikkererwten af en doe samen met de courgette in de pan.
Wanneer de groenten bijna gaar zijn, doe je de couscous erbij en roer je gauw door.
Zet het vuur uit, en laat alles 5 minuten staan of tot de couscous gaar is.
Serveer gelijk.