Deze groentenbouillon is een prima basis voor soepen en sauzen. het maken van een echt goede bouillon vergt echter wel wat stappen.
Groentenbouillon
Ingrediënten
1 grof gesneden grote ui
2 grof gesneden wortels
2 grof gesneden stengels bleekselderij
250 g grof gesneden witte champignons
1 bol knoflook
1.5 l water
2 laurierblaadjes
4 takjes verse tijm
2 eetlepels olijfolie
Een paar kookweetjes:
* Je bouillon wint aan smaak als je ook prei, venkel en knolselderij toevoegt. Ook een paar zwarte peperkorrels, peterseliestengels en kervel zijn goede smaakmakers voor je bouillon.
* Door de groenten in olie zachtjes te smoren, geven ze nog meer smaak af.
* Blus de gesmoorde groenten eventueel af met een borrelglaasje witte wijn; dit verdiept de smaak van je bouillon.
* Het tegen de kook aanhouden, oftewel ‘trekken’ van de soep is bedoeld om je bouillon helder te houden. Koken betekent dat je soep ‘blind’ wordt.
Bereiding
Bereidingstijd: tot 90 minutenStap 1: Was de groenten en snij klein.
Stap 2: Doe de groenten in een pan met dikke bodem of braadslede, schep om met de olijfolie en laat zachtjes smoren. Laat de groente echter niet verkleuren.
Stap 3: Voeg het koude water toe en breng de soep langzaam op temperatuur. Let op: breng net tegen de kook aan, de soep moet nu gaan ‘trekken’.
Stap 4: Laat de bouillon een uurtje trekken. Als er schuim ontstaat, schep die dan met een schuimspaan weg en herhaal dat.
Stap 5: Zeef de bouillon; dit noem je passeren. Het beste materiaal is een puntzeef, ook wel chinois genoemd. Als je het echt professioneel wilt aanpakken, leg je in de zeef nog een passeerdoek en bolzeef.
Stap 6: Laat bouillon die je niet direct gebruikt buiten de koelkast afkoelen. Bewaar de rest daarna in de koelkast of maak kleine porties en vries die in. Zet op de verpakking een sticker.