GUA BAO met in hoisinsaus gewokte jackfruit

Jackfruit is dé plantaardige vleesvervanger van dit moment. De jonge, tropische vrucht is neutraal van smaak en vlezig van structuur, waardoor hij ideaal is om mee te koken.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

1 blikje jonge jackfruit (à 550 g), afgespoeld en uitgelekt
3 el smoked barbecuesaus + extra
2 el hoisinsaus + extra
1 el ahornsiroop
2 el limoensap
1 tl pikante sambal
2 el plantaardige olie
2 teentjes knoflook, fijn gesneden
2 citroengrasstengels, het wit geraspt
2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
1 zakje grote bao-broodjes, (verkrijgbaar bij de toko, diepvries)
kleine handvol taugé, ter garnering
75 g pinda’s, grofgehakt, ter garnering
groenten naar keuze (bijvoorbeeld 2 radijsjes, 1 bospeen en 0.25 koolrabi)
3 el sushiazijn
2 el gembersiroop
1 el sweet chilisaus
1 bosui, in ringetjes

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenDoe de jackfruit in een kom en trek met behulp van 2 vorken het vruchtvlees een beetje uit elkaar. Meng in een kommetje de barbecuesaus met de hoisinsaus, ahornsiroop, limoensap en de sambal. Houd 4 eetlepels marinade achter. Schenk de hoisin­marinade bij de jackfruit in de kom en schep het goed om. Laat afgedekt 1½ uur in de koelkast marineren. Verhit de olie in een hapjespan of wok en fruit er, op heel laag vuur, de knofl ook in. Zet het vuur hoger en voeg de citroengras­ en gemberrasp toe en na 1 minuut de jackfruit met aanhangende marinade. Roerbak de jackfruit zo’n 10 minuten. Schep voort durend om. Maak de pickle. Schil en snijd de groenten in dunne staafj es. Meng in een kom de sushiazijn met gembersiroop en sweet chilisaus. Voeg er de groenten en bosui aan toe en hussel door elkaar. Laat 5 minuten intrekken. Verwarm ondertussen de bao­broodjes in ca. 5 minuten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Beleg de broodjes met de jackfruit, de zoet­zure groenten en wat van de marinade. Garneer met de taugé en grofgehakte pinda’s.

UIT HET KOOKBOEK

JACKFRUIT
Jackfruit € 14,95 88 blz. 17 x 22 cm Gebonden 978 94 6143 232 2 | NUR 440 Verschijnt in maart tijdens de Week zonder Vlees
Jessica Lek kookte in restaurants van Sydney tot in haar thuisstad Amsterdam. Inmiddels werkt ze hier als foodstylist en receptontwikkelaar voor toonaangevende tijdschriften en uitgevers. Haar gerechten zijn smaakexplosies die haar gedreven persoonlijkheid weerspiegelen: creatief en internationaal, stoer doch geraffineerd en altijd met respect voor het beste product, liefst van lokale leveranciers. Ze heeft meerdere kookboeken op haar naam staan, waarin haar voorliefde voor allerlei soorten groenten, verse kruiden en specerijen, en het Caribisch gebied spreekt.
Jackfruit is dé plantaardige vleesvervanger van dit moment. De jonge, tropische vrucht is neutraal van smaak en vlezig van structuur, waardoor hij ideaal is om mee te koken. Jackfruit is in de supermarkt verkrijgbaar in blik (Fairtrade Original) Dit kookboek geeft je meer dan 30 verrassende en toegankelijke recepten, van snack tot lunch en van voor- tot hoofdgerecht. Vul baobroodjes met in hoisinsaus gewokte jackfruit en groenten, serveer een pretzel met frisse jackfruitspread en geniet van smokey jackfruitgyros met tzatziki. In een dumpling of ravioli, door de hummus of falafel, op een plaattaart of sandwich, in een curry of soep; jackfruit is veelzijdig lekker! Bovendien zijn alle recepten vegetarisch of veganistisch, en bevatten ze voldoende eiwitten zodat ze als een volwaardig gerecht in een plantaardig dieet passen. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met Fairtrade Original. 

Bestel hier!

Bekijk ook deze recepten