Dit is bijna een maaltijd op zich, en als u er wat volkorenpitabrood (of rijst) en yoghurt bij geeft is het een complete gezonde maaltijd. U kunt hem ombouwen tot soep door er tegen het einde van de kooktijd een beker water of bouillon door te roeren.
Haray lentils aur kale (Curry van groene linzen met boerenkool)
Ingrediënten
250 g groene linzen
0.25 theel. geelwortelpoeder
0.5 theel. cayennepeper
120 g sperziebonen, in stukjes van 2 cm
90 g boerenkool, dike stelen en draden verwijderd, blad fijngehakt
3 eetl. fijngesneden koriander
1 middelgrote wortel, geschrapt, in 5 mm dike plakjes
1.25 theel. zout
1 theel. geschilde en fijngeraspte verse gemberwortel
1 teen knoflook, gepeld en gekneusd
1 theel. gemalen komijnzaad
2 theel. gemalen korianderzaad
3 eetl. olijfolie of raapzaadolie
0.25 theel. komijnzaad
1 eetl. gepelde, fijngesneden sjalot
2 eetl. tomatenpassata
Bereiding
Bereidingstijd: tot 60 minuten
Doe de linzen met het geelwortelpoeder en 1 1/4 liter water in een middelgrote pan en breng het aan de kook. Zet het deksel schuin op de pan en laat de linzen 20 minuten zachtjes koken.
Voeg cayennepeper, bonen, boerenkool, koriander, wortel en zout toe. Roer alles door elkaar en breng het weer aan de kook. Zet het deksel schuin en kook nog 20 minuten.
Maak intussen de currypasta: doe gember, knoflook, komijn en koriander in een kommetje. Roer er ó dl water door.
Giet de olie in een middelgrote koekepan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is het komijnzaad toe, laat ze 5 seconden sissen en doe de sjalot in de pan.
Roerbak tot hij lichtbruin is. Roer de currypasta door de inhoud van de koekepan en bak zo’n 1 1/2 minuut tot de olie langs de rand zichtbaar is. Bak de tomatenpassata 1 minuut mee tot de olie weer langs de rand zichtbaar is.
Voeg als de linzen gaar zijn de inhoud van de koekepan eraan toe. Roer goed en laat de curry nog 5 minuten zachtjes koken.
Vegetarische curry's maken was nog nooit zo makkelijk. Madhur Jaffrey wordt ook wel de koningin van curry's genoemd en is wereldautoriteit als het gaat om Indiaas eten. Ze heeft al meer dan vijftien kookboeken op haar naam staan, waaronder de bestseller 'Easy Curry'. Madhur is terug met een prachtig nieuw kookboek: 'Easy Curry Vegetarisch' waarin ze meer dan tweehonderd gloednieuwe en voortreffelijke recepten presenteert. Met haar vegetarische gerechten bewijst Jaffrey nog maar eens hoe gemakkelijk het is thuis authentiek Indiaas eten te koken, en dat het niet nodig is uren in de keuken door te brengen.
Madhur Jaffrey is actrice en bestsellerauteur van kookboeken. In 1973 publiceerde ze haar eerste boek, 'An Invitation to Indian Cookery'. Sindsdien schreef Jaffrey vijftien kookboeken, die vrijwel zonder uitzondering klassiekers werden. Haar kookserie voor de Britse BBC Madhur Jaffrey's Indian Cookery zorgde voor wereldwijde faam.