Dit heerlijke gerecht draait net zozeer om de dressing als om de salade zelf. Het is zo’n dikke, druipende dressing die Yotam Ottolenghi zo goed maakt, en het geeft een Midden-Oosters accent en wat stevigheid aan alle soorten salades en groenten. De dressing is vooral lekker als er courgettes of
aubergines in de salade aanwezig zijn – gegrild, gebarbecued of gebakken – dus vandaar deze salade en de suggestie om deze op te dienen met de gegrilde zomergroenten van blz. 58 (Veggie!). De salade doet het ook goed met linzen, andere peulvruchten, spelt en quinoa. En omdat de dressing zo goed aan de ingrediënten blijft plakken, is deze ook ideaal om als dipsaus voor rauwe groenten of opgerolde saladebladeren te gebruiken.
Haricots verts en courgettesalade met tahinidressing
Ingrediënten
0.5 teentje knoflook, tot pasta gestampt met een snufje ruw zeezout
2 el lichte tahini (eerst de pot goed doorroeren)
fijngeraspte schil en sap van 0.5 citroen
sap van 0.5 sinaasappel
0.5 tl heldere honing
2 el olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 el olijfolie
3 middelgrote courgettes (ongeveer 400 g) in plakjes van 3 mm dik
sap van 0.5 citroen
1 rode chilipeper, van zaden ontdaan en fijngesneden
ongeveer 125 g haricots verts, puntjes eraf
4 volle handen saladebladeren
12–18 ovengedroogde tomaten of half gedroogde tomaten (indien gewenst)
handvol munt, fijngesneden (indien gewenst)
Bereiding
Bereidingstijd: tot 45 minuten
Maak eerst de dressing. Doe de knoflook in een schaaltje met de tahini, citroenschil en sap, sinaasappelsap, honing en wat versgemalen zwarte peper en roer goed door elkaar. De dressing kan wat dik zijn en in een pasta veranderen, maar maak je geen zorgen. Je kunt hem verdunnen door er wat water door te roeren, 1 el tegelijk, tot je een romige, druipende dressing hebt. Roer er dan de olijfolie door. Proef en voeg eventueel wat extra zout en peper toe. De dressing is nu klaar voor gebruik.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op vrij hoog vuur en bak de plakjes courgette in gedeelten in een paar minuten, tot ze zacht en aan beide kanten bruin zijn. Schep ze in een schaal als ze klaar zijn.
Als je zo alle courgettes hebt gebakken, verdeel er dan ruim zout en peper, citroensap en chilipeper over en schep goed om.
Breng een pan met gezouten water aan de kook. Doe de haricots verts erin, breng het water weer aan de kook en blancheer ze 1 minuut. Giet af en dompel ze in koud water. Giet weer af, dep droog met een schone theedoek en voeg toe aan de rest van de salade.
Stel de salade samen. Verdeel de bladeren over een grote ondiepe schaal en leg hier de courgettes, haricots verts, tomaten en munt op, als je die gebruikt. Besprenkel met lekker veel tahinidressing en dien op.
De recepten met groente uit Veg! zijn een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, kleine Veg! – 224 pagina's met recepten met groente in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër, maar voor iedereen die wat meer wil afwisselen met groenten is dit een boek vol inspiratie. In deze bijzondere editie zijn de beste recepten met groente uit Veg! gebundeld.