De hartige strudel kan als hoofdgerecht geserveerd worden, maar doet het ook goed als voorafje of zo maar tussendoor: een alleskunner dus!
Hartige Strudel met mozzarella en artisjokharten
Ingrediënten
1 pak filodeeg
300 g mozzarella
1 blik/potje artisjokharten
1 bak cherrytomaten
1 ei
handje pitten
bosje basilicum
100 g oude kaas
2 teen knoflook
2 dl olijfolie
100 g nootjes (maakt niet uit welke)
150 g postelein
1 sjalot
1 el mosterd
1 tl honing
150 ml olijfolie
3 grote aardappels
Bereiding
Bereidingstijd: tot 45 minuten
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak eerst een pesto door de knoflook en de basilicum in een vijzel te pureren. Voeg dan de in stukjes gesneden of geraspte oude kaas toe. Als laatste vijzel je er druppelsgewijs de olijfolie erdoor. Mocht je dit te ingewikkeld vinden, gebruik dan een keukenmachine of staafmixer, of koop een potje… Dit is natuurlijk niet zo lekker als echt vers, maar het gaat wat sneller (mocht je een keer in tijdnood zijn)
Snijd de tomaatjes, mozzarella en artisjokken in dobbelsteentjes en meng met de pitten en de pesto. Breng lekker op smaak met zout en peper.
Maal nu met een blender 100 gram nootjes grof. Leg een velletje filodeeg voorzichtig op een stuk bakpapier. Pas op want het is erg dun en kwetsbaar! Smeer dit velletje in met een beetje van de eidooier die je met wat water hebt los geklopt. Strooi nu een klein beetje van de gehakte noten over het filodeeg en leg er precies nog een velletje filodeeg erover heen. De nootjes zorgen ervoor dat de deegvellen een beetje uit elkaar blijven. Hierdoor wordt het baksel lekker krokant. (Mocht je filovellen hebben die gescheurd zijn, zorg er dan voor dat de scheuren niet precies boven elkaar komen te liggen – op deze manier kun je ze gerust nog gebruiken.)
Leg nu in het onderste midden een strook met het mozzarella/tomaat/pesto mengsel en rol vrij stevig op. Het werkt perfect als je dit met behulp van het bakpapier doet. Smeer dan de bovenkant van de rol weer in met het eimengsel en strooi daaroverheen ook weer wat gemalen nootjes en wat grof zeezout en peper. Leg de rol met het naadje onderop op het met bakpapier beklede bakblik. Ga zo door tot de vulling en/of het filodeeg op is.
Bak de rol af in een voorverwarmde oven van 200 graden in ca. 15 minuten.
Let op: het is de bedoeling dat het filodeeg goudbruin en knapperig wordt. De Mozzarella in de Strudel mag echter niet (te veel smelten).
Houd de Strudel dus een beetje in de gaten, want de juiste baktijd is erg afhankelijk van de oven
Maak nu de dressing voor de postelein door eerst de azijn met de mosterd, zout en peper los te roeren en dan druppelsgewijs de olijfolie toe te voegen. Maak de postelein kort voor het serveren aan met deze dressing. Leg op elk bord een beetje lekkere postelein salade en daarop een mooie plak van de Strudel.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. https://www.kok-aan-huis.com/