Havermout vlokkenpapje

Veel mensen beginnen hun dag met havermout. Maar ik hoor ook wel eens dat een aantal mensen het geprobeerd hebben en ervan zijn afgestapt omdat ze het niet lekker vinden.

Wel, ik vond het ook niet lekker, maar ik was vastbesloten om er iets van te maken.

Onlangs zag ik een documentaire dat alles wat in de supermarkt ligt – met uitzondering van het groente- en het zuivelschap – uit nog maar 3 basis ingrediënten lijkt te bestaan: tarwe, suiker en soja.
Daar schrok ik van – en ik stelde vast dat het zo is. Bah!
3 super goedkope ingrediënten die de industrie in staat stellen om optimaal profijt te maken met iets wat nauwelijks voedingswaarde heeft. Gewone muesli bestaat inmiddels vaak voor het grootste deel uit tarwe. We kunnen bijna net zo goed een kartonnen doos eten.
Ik vond het tijd om het tij te keren.
Dus ging ik op zoek!
Ik kocht verschillende vlokken (maar geen tarwe hihi).
Haver, Quinoa, boekweitvlokken of –grutten.
Boekweit in je papje maakt dat het lichaam de mineralen en antioxidanten uit de overige ingredienten extra goed kan opnemen. Rijst- en maisvlokken liet ik liggen omdat deze granen de bloedsuikerspiegel onnodig doen pieken en ze qua voedingswaarde niet zo bijster veel toevoegen. En ik maakte een specerijenmengsel dat het granenpapje niet alleen super lekker maakt, maar bovendien ook nog eens heel gezond.
Sommige van de onderstaande specerijen hebben ontstekingsremmende werkingen, andere werken zuiverend en weer anderen verhogen het thermogene effect waardoor de verbranding in het lichaam gestimuleerd wordt en waardoor dat wat we eten niet direct als vetkussentje op de heupen belandt.

Ook voegde ik natuurlijk poeder van vermalen en gedroogde stevia toe. Niet dat witte spul uit de supermarkt (dat nog nadeligere gevolgen heeft voor je gewicht dan witte suiker), nee, het oorspronkelijke natuurproduct waar geen industrie aan te pas gekomen is.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

5 gr Anijszaad
5 gr Gemberpoeder
40 gr Kaneel
2 gr Kardemom
5 gr koriander
5 gr Kruidnagel
10 gr Kurkuma
5 gr Nootmuskaat
5 gr Peper
5 gr gemalen vanille
5 gr venkel
20 gr steviablad

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Alles goed mengen en in een luchtdicht bakje wegzetten. Is genoeg voor 2 weken of zo – ook lekker om over je appeltje te strooien en als mengsel voor kruidkoek of appeltaart.

Van dit mengsel voeg ik iedere keer flink veel toe aan het vlokkenmengsel. Hoe meer hoe gezonder!!!

De vlokken kook ik op gevoel met water en een handje gehakt gedroogd fruit bv,. ongezwafelde abrikozen, dadels, vijgen, physalis, gojibes of moerbei en wat noten. Daar kan ik niet preciezer in zijn. Gewoon wat ik in huis heb.

Oh ja: ik gebruik nooit iets wat met soja gemaakt is. Dus ook geen sojamelk. Omdat soja veel pseudo-oestrogenen bevat die de hormonen uit balans brengen.
Ook zijn al die zogenaamde ‘melken’ in mijn ogen door de industrie wreed behandelde, met rare ingrediënten gemengde en in een pak gepasteuriseerde (vieze) drankjes. Bovendien zijn ze met suiker op smaak gebracht zodat het toch nog een beetje wat lijkt – en suiker probeer ik te mijden!

Ook doe ik nog flink wat geraspte kokos en een schepje kokosolie in mijn papje.
Hiermee voeg ik opnieuw ‘extra gezondheid’ toe.
Als ik alles in mijn kommetje heb, doe ik er nog wat gepeld hennepzaad over. Hennepzaad mag niet verwarmd worden – daar kunnen de goede omega 3 vetten niet tegen.
En wist je dat je eigenlijk gebroken lijnzaad niet in de winkel zou moeten kopen. Gebroken lijnzaad oxideert vrij snel en omdat je niet weet hoe lang het pakje gebroken lijnzaad al bij de distributeur en in de winkel ligt, is het beter om je lijnzaad zelf in een soort koffiemolen te malen – of om gepeld hennepzaad te gebruiken, dat oxideert eigenlijk niet onder invloed van tijd.

Ik bereid mijn vlokkenpapje direct in een grote pan. Als ik eraan denk – en soms leg ik een houten lepel in mijn bed om me eraan te herinneren dat ik het nog moet doen – dan zet ik de vlokken als ’s avonds in de week. Hierdoor wordt het fytinezuur uit granen en noten onschadelijk gemaakt en word het papje – dat al zo gezond is, nog gezonder. ’s Ochtends kook ik dan het papje. Eventueel voeg ik tijdens het koken nog wat water toe om de gewenste smeuïgheid te bereiken.
Restjes zet ik in de koelkast en warm ik bij een volgende maaltijd op eventueel met nog een scheut water – en soms eet ik het koud: ook lekker!

Eet smakelijk!
Birgit Flüg

Bekijk ook deze recepten