Veel mensen beginnen hun dag met havermout. Maar ik hoor ook wel eens dat een aantal mensen het geprobeerd hebben en ervan zijn afgestapt omdat ze het niet lekker vinden.
Wel, ik vond het ook niet lekker, maar ik was vastbesloten om er iets van te maken.
Onlangs zag ik een documentaire dat alles wat in de supermarkt ligt – met uitzondering van het groente- en het zuivelschap – uit nog maar 3 basis ingrediënten lijkt te bestaan: tarwe, suiker en soja.
Daar schrok ik van – en ik stelde vast dat het zo is. Bah!
3 super goedkope ingrediënten die de industrie in staat stellen om optimaal profijt te maken met iets wat nauwelijks voedingswaarde heeft. Gewone muesli bestaat inmiddels vaak voor het grootste deel uit tarwe. We kunnen bijna net zo goed een kartonnen doos eten.
Ik vond het tijd om het tij te keren.
Dus ging ik op zoek!
Ik kocht verschillende vlokken (maar geen tarwe hihi).
Haver, Quinoa, boekweitvlokken of –grutten.
Boekweit in je papje maakt dat het lichaam de mineralen en antioxidanten uit de overige ingredienten extra goed kan opnemen. Rijst- en maisvlokken liet ik liggen omdat deze granen de bloedsuikerspiegel onnodig doen pieken en ze qua voedingswaarde niet zo bijster veel toevoegen. En ik maakte een specerijenmengsel dat het granenpapje niet alleen super lekker maakt, maar bovendien ook nog eens heel gezond.
Sommige van de onderstaande specerijen hebben ontstekingsremmende werkingen, andere werken zuiverend en weer anderen verhogen het thermogene effect waardoor de verbranding in het lichaam gestimuleerd wordt en waardoor dat wat we eten niet direct als vetkussentje op de heupen belandt.
Ook voegde ik natuurlijk poeder van vermalen en gedroogde stevia toe. Niet dat witte spul uit de supermarkt (dat nog nadeligere gevolgen heeft voor je gewicht dan witte suiker), nee, het oorspronkelijke natuurproduct waar geen industrie aan te pas gekomen is.