Het AVG’tje

Geen inspiratie of echt zin om te koken? Op dat soort avonden zijn de AVG’tjes (aardappels, ‘vlees’, groenten) een uitkomst. Simpel, snel en gezond.

Je hoeft het stukje ‘vlees’ niet eens te missen, want je kiest gewoon een vleesvervanger die er op lijkt; denk aan een vega burger, schijf of zelfs een vega(n) steak.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

2 personen

Ingrediënten

2 vegetarische burgers naar keuze
300 gram aardappels
350 gram groenten uit het seizoen
100 gram salade naar keuze
handje cherrytomaten
1 el witte wijnazijn
2 el olijfolie voor de dressing
koolzaadolie om in te bakken
zout/peper

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenBereidingstijd: 25 minuten

Schil de aardappels, snijd in vieren en kook tot gaar.
Was ondertussen de groenten, en kook of bak deze met wat zout en peper.

Bak de vegetarische burgers zoals vermeld op de verpakking.

Doe de salade in een kom, halveer de cherrytomaten en voeg samen met een fijngesneden sjalot bij de salade.

Breng op smaak met olijfolie, witte wijn azijn, zout en peper.

Tips:

Sausje erbij?
Vind je het recept wat 'droog', voeg dan eens een pindasaus toe. Je kunt kant en klare kopen, je kunt ook uit een grote pot pindakaas, een paar eetlepels pindakaas met wat water mengen. Doe er dan een klein beetje azijn en een theelepeltje suiker bij en wellicht een beetje sambal, plus een  scheutje ketjap. Je maakt dan een smakelijke pindasaus. 
 
Gezondheidsweetje
Groente is goed voor de gezondheid. Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, en hangt samen met een lager risico op diabetes type-2 en bepaalde vormen van kanker. Het advies van het Voedingscentrum is om minimaal 250 gram groente per dag te eten.
Als je het veel vindt om in één keer 250 gram groente te eten, kun je het meer verspreiden in verschillende porties over de dag. Doe bijvoorbeeld groente op je brood, eet wat snackgroenten als tussendoortje, of maak, zoals in bovenstaand recept, nog een extra salade bij de avondmaaltijd.

Vegaweetje
Plantaardig ijzer, uit bijvoorbeeld volkorenproducten, peulvruchten en noten, neem je beter op met vitamine C. Bij de hoofdmaaltijd is dit vrijwel automatisch in orde, omdat je daar groente bij eet. Maar let hier ook op bij ontbijt en lunch. Bij het ontbijt kun je een glas sinaasappelsap drinken, of een stuk fruit eten. En bij de lunch is wat rauwkost, of ook weer een stuk fruit, een goed idee.

Bekijk ook deze recepten