Verras je tafelgenoten met deze net-even-andere boerenkool-stamppot. Tomaten, provencaalse kruiden en feta maken de smaak.
Jacinta’s new Dutch boerenkoolstamppot
Ingrediënten
2 blokjes groente- of tuinkruidenbouillon
1 kg aardappels
4 eetl. olijf- of koolzaadolie
1 (of 2) tenen knoflook
1 ui
4 trostomaten
1 eetl. gedroogde Provençaalse kruiden
800 gr boerenkool, voorgesneden
scheutje (plantaardige) melk
150 gr witte kaas of feta (geschikt voor vegetariërs; plantaardige varianten zijn overal te koop)
(kruiden)zout en (4-seizoenen)peper
vegetarische spekjes
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenDoe 700 mililiter water en het bouillonblokje in een ruime pan en breng dit aan de kook. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe ze in het bouillonwater, samen met de boerenkool. Kook gaar in 15-20 minuten.
Pel en snipper ondertussen de ui. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem, knijp de knoflook erboven uit, voeg de ui en de kruiden toe en laat lekker zacht fruiten.
Snijd de tomaten in blokjes. Roerbak dan de tomaat een paar minuten op middelhoog vuur mee. Bak in een andere pan de vegetarische spekjes in bakboter knapperig en zet weg.
Giet eventueel overtollig water van de boerenkool af en stamp met een scheutje melk tot een smeuïge massa.
Verkruimel de feta boven de boerenkool en roer samen met het tomatenmengsel goed door.
Strooi als laatste de gebakken spekjes over de boerenkool en voeg nog een scheutje van je lekkerste olijfolie toe.
Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.
Dit recept is ook onderdeel van de VegaFeb Challenge!
Dit zijn alle recepten uit de VegaFeb challenge 2023