JAPANSE HANDROLLETJES MET TOFU, PADDENSTOELEN & INGELEGDE GROENTEN

Heerlijke vegan Japanse handrolletjes uit het nieuwe boek ‘Asian Green‘ door Ching-He Huang.

De Aziatische keuken staat bekend om de heerlijke en verrassende gerechten, die vaak traditioneel al vegan zijn. In Asian Green verzamelt Ching-He Huang de lekkerste plantaardige gerechten van over het hele Aziatische continent. De recepten zijn snel te maken, geschikt voor elke dag en zitten vol eiwitrijke ingrediënten zoals peulvruchten, granen en tofu. Van ontbijtjes tot wokgerechten en van party food tot desserts. Gerechten zoals misopannenkoekjes met mais & zoete aardappel, Koreaanse zeewiersoep of gerookte-tofudumplings in zoetzure bouillon halen het beste uit de Aziatische keuken naar boven.

Ik ben dol op Japanse handrolletjes. Niet alleen zijn ze geweldig als gezond, licht avondmaal; ze zijn ook zó leuk om in elkaar te zetten en te eten! Bovendien is dit een veel relaxtere manier om van sushi te genieten: je kunt het idee van ‘perfecte rollen’ helemaal loslaten. Dit gerecht is dan ook ideaal voor (kinder)feestjes, waarbij iedereen aan de slag kan met zijn eigen rolletjes, en als onderdeel van een shared dinner!

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

300 g zilvervliesrijst
600 ml groentebouillon
1 el koolzaadolie
400 g stevige tofu, uitgelekt en in staafjes van 2 cm
200 g enoki-paddenstoelen of in plakjes gesneden verse shiitakes
1 el shaoxing (rijstwijn) of droge sherry
1 tl donkere sojasaus
2 el tamari of zoutarme lichte sojasaus
1 el heldere rijstazijn
snuf shichimi togarashi
1 el geroosterde-sesamolie
handje fijngehakte bieslook
2 handjes babyspinazie
8 norivellen, diagonaal doormidden gesneden zodat je 16 driehoekjes hebt
1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in luciferreepjes
1 wortel, in luciferreepjes
1 rode en 1 gele paprika, in luciferreepjes
1 tl zwarte sesamzaadjes
100 ml gekruide rijstazijn
sriracha, ingelegde gember en ingelegde gele rettich

Deel dit recept

Bereiding

Voor 4 personen. Bereidingstijd: 10 min. Kooktijd 30 min.

Voor de ingelegde groenten: doe alle ingrediënten in een niet-metalen kom. Dek af en zet 20 minuten in de koelkast. Spoel intussen de rijst net zolang onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst en de groentebouillon in een middelgrote pan en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de rijst in 20 minuten gaar worden.

Zodra de rijst gaar is, roer je de korrels los en verdeel je ze over een ondiepe schaal om af te koelen. Verhit een wok op hoog vuur tot hij begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Voeg zodra de olie heet is de tofu en paddenstoelen toe en roerbak ze 2 minuten. Blus het geheel dan af met de rijstwijn of sherry. Voeg de donkere sojasaus, tamari of lichte sojasaus en de heldere rijstazijn toe en maak de tofu voorzichtig los.

Breng het geheel op smaak met de shichimi togarashi en geroosterde-sesamolie en roer door. Strooi de fijngesneden bieslook erover en schep het mengsel op een serveerschaal. Haal de ingelegde groenten uit de koelkast en doe ze in een kom. Zet ook de spinazieblaadjes, rijst en norivellen klaar.

En nu kan iedereen aan de slag! Leg een stuk norivel op je hand en vul het met wat rijst, ingelegde groenten, het tofu-paddenstoelenmengsel en wat spinazieblaadjes. Rol het op tot een ijshoorntje en dip het in de sriracha en/of garneer het met ingelegde gember en rettich.

Bekijk ook deze recepten