Werken in een sushifabriek vraagt om technisch inzicht. Dus help je ongeduldige moeder en stuntelende vader bij het opzetten van de productielijn. Het eten van sushi is nog moeilijker: je moet ze met stokjes van je bord naar je mond vervoeren.
Je Eigen Sushi Fabriek
Ingrediënten
350 gram sushirijst
3 eetlepels rijstazijn
6 à 7 vellen nori
2 avocado’s
1 komkommer
1 rode paprika
100 gram sesamzaad
halve citroen
halve theelepel zout
sojasaus, ingelegde gember, wasabi (voor serveren)
kwastje
Japanse eetstokjes
bamboe oprolmatje
Bereiding
Bereidingstijd: tot 45 minutenKook de sushirijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Voeg een halve theelepel zout en wat citroensap toe als de rijst gaar is, schep alles om en laat de rijst afkoelen in een schaal.
Schil ondertussen de komkommer, snij hem in de lengte door en schraap de zaadjes eruit.Halveer de komkommerhelften en snij ze in lange reepjes.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij de paprika in reepjes.
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees er voorzichtig met een lepel uit, en snij ook hier reepjes van, ongeveer even groot als de komkommer en de paprika. Knijp wat citroensap over de avocado om verkleuring tegen te gaan.
Tijd voor de sushirollen. Leg een vel nori in de breedte op het bamboematje. Schep er rijst op. Spreid de rijst gelijkmatig uit over het nori vel, maar laat de bovenste 3 centimeter vrij.
Leg de komkommer, paprika en avocado in het midden. Hou het geheel zo plat mogelijk.
Strooi wat sesamzaadjes over de rijst met daarop de paprika, komkommer en avocado.
Maak het uiteinde van het nori vel (3 cm) vochtig met het kwastje.
Maak een langwerpige sushirol door het bamboematje op te rollen richting de plakrand. Misschien gaat het niet meteen perfect, maar voor je het weet heb je er handigheid in.
Leg de sushirol met de naad naar beneden op een plank of bord. Maak op dezelfde manier nog een aantal sushirollen.
Neem een scherp mes. Snij de sushirollen in plakjes van 2 à 3 centimeter. Leg de sushi op een schaal.
Eet ze met stokjes en serveer met een kommetje sojasaus, ingelegde gember en wasabi (voor de stoerste fijnproevers).
Je Eigen Sushifabriek is een recept uit het gezinskookboek Keet Smakelijk – 77 vrolijke recepten en een pond gezond verstand van Keet Smakelijk.