Jeruzalem Boreka’s

Boreka’s worden vaak gegeten tijdens Shabbat.

“Boreka’s zijn kleine hapjes die in het hele Midden- Oosten worden gegeten: bladerdeeg gevuld met aardappel, champignon, witte kaas en/of spinazie.
Sterker nog, we eten ze zelfs in de hele wereld…Noem ze knishes, calzones, samosa’s, bridies of strudel; het zijn allemaal regionale variaties op hetzelfde concept. Borekas komen oorspronkelijk
uit Azië als gevulde en gefrituurde dumplings, daar ook bekend als burga. Toen de Turken van Centraal-Azië naar Turkije verhuisden, namen ze deze dumplings met zich mee. Sefardische
Joden die zich in Turkije vestigden, namen het gebakje over en voegden het samen met hun versie van hetzelfde gerecht: de empanada. Börek + empanada = boreka”.

Ester Erwteman (auteur van het kookboek NOSH) ontwikkelde dit recept en zij heeft de boreka’s leren kennen in Jeruzalem toen zij daar woonde. Vooral vers gemaakt op de vrijdagochtend op de markt in Jeruzalem vond zij deze heerlijk om te eten.

Nu Esther weer in Nederland woont, maakt zij de boreka’s zelf en geeft als tip om dan bijvoorbeeld bladerdeeg te gebruiken van Koopmans, of om naar de Gerard Doustraat in Amsterdam te gaan en daar dan langs te gaan bij ‘Ugga’ om daar huisgemaakt bladerdeeg te kopen.

Uiteraard kun je ook zelf je eigen verse bladerdeeg maken.

 

Let op: dit gerecht is niet houdbaar en smaakt na 1 uur (!) al niet meer zo goed als vers uit de oven.

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

bladerdeeg (18 vierkantjes; 10 x 10)
120 gram feta
80 gram ricotta
80 gram geraspte oude boerenkaas (of een andere harde zeer smaakvolle kaas)
1 ei
zout en peper
1 eigeel
2 el water
1 el zwart sesamzaad
1 el wit sesamzaad, geroosterd

Deel dit recept

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom: de feta, ricotta, harde kaas, het ei, een snufje zout en een snufje zwarte peper.

Leg alle vierkantjes bladerdeeg op een bakplaat; na het vullen en voor het bakken moet je ze niet meer verplaatsen.

Leg 1 eetlepel vulling in het midden van elk vierkant; niet meer, anders kun je de boreka niet meer goed vouwen.

Vouw het deeg door een hoek vast te pakken en naar de tegenoverliggende hoek te vouwen (voor het maken van een driehoek).

Knijp stevig langs de buitenste open rand van de driehoek om deze dicht te maken; gebruik een vork waarmee je de driehoeken helemaal dichtknijpt.

Meng het eigeel met het water en bestrijk elke boreka. Bestrooi met sesamzaad.

Bak de boreka’s ongeveer 30 minuten tot ze goudbruin en helemaal opgebold zijn.

Bekijk ook deze recepten