Jhal moori; Salade van gepofte rijst, komkommer,uien & tomaten

Jhal moori, een inspirerende, wisselende mix van groenten, noten, peulvruchten, noedels, chutneys en, het belangrijkste, gepofte rijst, is in Calcutta hét straatvoedsel; een soort voedzame Bengaalse salade. Hij kan bij een eetstalletje worden gekocht en als snack tijdens een avondwandeling worden gegeten, mensen op kantoor kunnen hem ’s middags tijdens de middagthee eten, of hem als lunch gebruiken.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

6 personen

Ingrediënten

ca. 3 pitloze minikomkommers (130 g), in blokjes van 7 mm
70 g ui, gepeld, in blokjes van 5 mm
200 g stevige tomaten, in blokjes van 7 mm
1 vastkokende aardappel (ca. 180 g), vers gekookt, afgekoeld, schil verwijderd, in blokjes van 5 mm
0.5-1 verse groene chilipeper, over de breedte in dunne ringetjes (naar keuze)
3 eetl. fijngesneden koriander
0.25 theel. geroosterd gemalen komijnzaad
versgemalen zwarte peper
0.75 theel. zout
0.5 theel. chaat masala
1-3 flinke snuffen zuiver rood chilipoeder
0.5 theel. Eenvoudige tamarindechutney (naar keuze)
0.5 theel. Groene chutney (naar keuze)
1 theel. mosterdolie (voor een echt Bengaalse smaak) of extra vergine olijfolie
1 eetl. limoensap, plus 1 theel. extra, als u geen chutney gebruikt
30 g gepofte rijst

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten

Doe de komkommer, ui, tomaat, aardappel, chilipeper (eventueel) en koriander in een grote schaal.
Doe de komijnzaadjes, peper, zout, chaat masala en chilipoeder in een klein kommetje.
Zet de chutneys (als u ze gebruikt), mosterdolie en limoensap klaar.
Zet een wok of koekepan op halfhoog vuur en laat hem heet worden. Doe de gepofte rijst erin en roer 3-4 minuten, tot de rijst weer krokant is. Hij mag niet kleuren. Schud alles in een kom en zet opzij.
U hebt nu nog een paar minuten nodig om alles te vermengen. Doe de specerijen en de gepofte rijst bij het komkommermengsel.
Voeg nu ook de chutneys (als u ze hebt), de mosterdolie en limoensap toe. Meng alles goed door elkaar. Proef of de smaak in balans is en dien de salade op.

Vegetarische curry's maken was nog nooit zo makkelijk. Madhur Jaffrey wordt ook wel de koningin van curry's genoemd en is wereldautoriteit als het gaat om Indiaas eten. Ze heeft al meer dan vijftien kookboeken op haar naam staan, waaronder de bestseller 'Easy Curry'. Madhur is terug met een prachtig nieuw kookboek: 'Easy Curry Vegetarisch' waarin ze meer dan tweehonderd gloednieuwe en voortreffelijke recepten presenteert. Met haar vegetarische gerechten bewijst Jaffrey nog maar eens hoe gemakkelijk het is thuis authentiek Indiaas eten te koken, en dat het niet nodig is uren in de keuken door te brengen.

Madhur Jaffrey is actrice en bestsellerauteur van kookboeken. In 1973 publiceerde ze haar eerste boek, 'An Invitation to Indian Cookery'. Sindsdien schreef Jaffrey vijftien kookboeken, die vrijwel zonder uitzondering klassiekers werden. Haar kookserie voor de Britse BBC Madhur Jaffrey's Indian Cookery zorgde voor wereldwijde faam.

Bekijk ook deze recepten