Kerala pompoencurry met kaneelrijst en raita met rode biet

Een pompoenrecept uit India, waar vegetarisch koken al duizenden jaren door de hoogste klasse als voedingsleer is ingesteld. Wist je dat in India ca. 40% van de bevolking vegetarisch leeft?

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

2 el olijfolie
1 grote ui
5 cm gemberwortel
3 teen knoflook
0.5 tl komijn gemalen
1 tl kurkuma
0.5 tl chilipoeder
450 g flespompoen
150 ml kokosmelk
1 tl mosterdzaad
2 chilipepers
8 kerrieblaadjes
200 ml yoghurt
125 ml yoghurt
0.5 tl zout
0.5 tl suiker
snuf komijn gemalen
2 bietjes, gekookt
2 el muntblaadjes
320 g rijst
2 kaneelstokjes
Zout naar smaak

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minuten

Verhit de helft van de olie in een braadpan met dikke bodem en smoor de ui op een laag vuur in 8-10 minuten glazig. Pureer intussen de gember en knoflook. Smoor deze puree 2-3 minuten mee. Voeg komijnzaad, geelwortel en chili toe en smoor nog 1 minuut. Schep de in grove brokken gesneden pompoen erdoor, giet de kokosmelk erop en stoof het geheel gedurende ca. 15 minuten. (Voorkom dat de massa hevig begint te borrelen, want dan kookt de pompoen misschien stuk.)

Doe voor de raita de yoghurt in een schaal, voeg zout, suiker en komijn toe en roer de biet en de munt erdoor.
Verhit een kleine koekenpan met de resterende olie, bak hier het mosterdzaad, de chilipepers en kerrieblaadjes 30 seconde tot de zaadjes opspringen. Doe dit met de yoghurt bij de pompoencurry en verwarm alles nog 2 minuten.

Breng voor de rijst een zeer ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg zout, kaneelstokjes en rijst toe en laat alles koken tot de aangegeven tijd die op de verpakking vermeld staat. Giet af en doe de rijst terug in de pan. Leg een schone theedoek tussen pan en deksel en laat de rijst nog wat nastomen – op deze manier heb je heerlijk rulle rijst.

Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. https://www.kok-aan-huis.com/

Bekijk ook deze recepten