KERST: VEGAN RISOTTO & GEBAKKEN PEER

door Lenna Omrani, ism. host Mark Schadenberg.

Voor de LekkerVega Kerst-Kookshow maakte studente Voedingskunde Lenna Omrani een sjieke risotto met gebakken peer… Perfect voor je Kerstmenu! Gemakkelijk te maken, stijlvol voor op je Kerst-tafel en o zo lekkerrrrr!

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

2 peren in dunne plakken, steeltje eraan gelaten
150 g plantaardige boter
2 el olijfolie
2 sjalotten fijngesnipperd
350 g risottorijst bijv. arborio
150 ml droge sherry
700 ml groentebouillon
1 tl kurkuma
5 takjes verse tijm alleen de blaadjes
zout en peper
125 g vegan kaas, geraspt
10 blaadjes salie
2 el olie
rode peperkorrels, vermalen
paar vegan bitterkoekjes, verkruimeld

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: 40 minuten

Bak de plakken peer in 100 g boter kort aan beide kanten tot ze wat zachter worden.
Neem van het vuur en houd apart.
Bak om te garneren de blaadjes salie in de olie tot ze knapperig zijn.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak er de sjalotten glazig in.
Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de korrels glanzen.
Blus af met de sherry en laat ca. 2 minuten inkoken.
Giet er ca. 150 ml groentebouillon bij en zet het vuur laag.
Roer regelmatig en wacht met toevoegen van meer bouillon tot de vorige bouillon is opgenomen.
Proef de risotto na ca. 15 minuten: hij moet gaar en smeuïg zijn.
Voeg eventueel wat meer bouillon toe wanneer de rijst nog niet helemaal gaar is.
Breng de risotto op smaak met de kurkuma, de tijm en peper.
Roer de overige boter en de kaas erdoorheen.
Laat de risotto met deksel op de pan 1-2 minuten staan.
Verdeel de risotto over borden en garneer met de gebakken peer en de gebakken salie.
Bestrooi met de roze peper en de bitterkoekkruimels.

Bekijk ook deze recepten