Kombucha-fruitgranita

Deze half bevroren punch is een tikje scherp, en heel verfrissend – heerlijk voor een mooie zomerdag! Mijn versie van granita krijgt een probiotische boost door de kombucha, de ultieme thee voor je darmflora.
Je kunt gerust met het recept experimenteren door bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen of kersen te gebruiken (en pas eventueel de hoeveelheid honing of agave aan).
Je kunt het limoensap vervangen door citroensap.
Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een blender gebruiken. Meng op de hoogste snelheid, anders gaat het geheel te veel schuimen.

BEREIDINGSTIJD

< 10 minuten

GESCHIKT VOOR

8 personen

Ingrediënten

450 g verse aardbeien, zonder kroontjes, of bevroren aardbeien, ontdooid en uitgelekt
5 el vers limoensap, of naar smaak
80 g plus 1 el vegan honing of agavenectar, op kamertemperatuur, of naar smaak
125 ml kombucha, naturel of met aardbeiensmaak
plantaardige slagroom, om erbij te serveren (naar keuze)

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: minder dan 10 minutenVriestijd 3-5 uur

1. Doe de aardbeien, het limoensap en de vegan honing/agave in een grote keukenmachine. Meng alles tot een glad geheel.
2. Voeg de kombucha toe en laat de machine nog een paar seconden draaien tot alle ingrediënten zijn gemengd. Proef en voeg zo nodig meer zoet of zuur toe.
3. Giet het mengsel in een grote glazen schaal (2 liter) en zet hem in de vriezer (pas op dat hij niet scheef staat). Laat hem 1 uur onafgedekt staan. Roer het mengsel even door om het ijs te breken en schraap het met een vork los van de rand van de schaal. Zet de schaal terug in de vriezer en laat hem weer een uur staan. Herhaal het hele proces nog een keer of drie, vier, tot de textuur van de granita naar je zin is.
Voor een zachtere, sorbetachtige structuur laat je het mengsel maximaal 3½ uur bevriezen, voor een stevige textuur maximaal 5 uur.
4. Schep de granita met een ijslepel in mooie glazen of kommetjes en garneer ze eventueel met een lepel kokosslagroom. De granita is het lekkerst als hij een klein beetje is gesmolten en een tikje kleverig is geworden

BEWAREN
Je kunt de granita tot 1 week in de vriezer bewaren. Haal de granita 7-10 minuten voor je hem wilt serveren uit de vriezer, zodat hij iets kan ontdooien.

TIPS
Ik gebruik Bee Free Honee, een vegan honingvervanger op appelbasis.
Voor kinderen kun je de kombucha gemakkelijk vervangen door kokoswater of kraanwater.

UIT HET KOOKBOEK

Waar de meesten makkelijk wennen aan geen vlees op brood of plantaardige yoghurt voor ontbijt, kan het weleens lastig zijn om complete gerechten te maken zonder dierlijke producten. Tegelijkertijd zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in een plantaardig(er)e levensstijl. Angela Liddon, een van de bekendste vegan influencers en koks, biedt met Vanavond vegan de oplossing: een boek boordevol plantaardige avondmaaltijden. Maaltijden die zo lekker en makkelijk zijn dat je iedere carnivoor ermee kan verleiden!

Bestel het boek hier!
 

Bekijk ook deze recepten