Krokante tofu met romige tahin en spelt

Om heel eerlijk te zijn: ik ben gek op tofu. Sinds ik begrijp hoe ik tofu moet marineren en op verschillende manieren kan bereiden, kan ik dit product niet meer uit mijn keuken wegdenken. Helaas heeft tofu niet altijd een goed imago en dat wil ik graag veranderen! Door dit recept hoop ik jullie te kunnen overtuigen van de geweldige smaak van dit nederige product.

Voor dit recept gebruik ik de tofu van de Lidl. Deze is biologisch en qua grootte en textuur precies wat ik wil. Daarnaast gebruik ik de sojasaus van Conimex om de tofu goed op smaak te maken.

Let op, voor dit recept moet je wel de avond van tevoren beginnen met een paar kleine stappen. Geloof me, het is het echt waard!

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

2 personen
recept voor krokante tofu met romige tahinsaus en spelt

Ingrediënten

75 gr zilvervliesrijst
75 gr voorgekookte spelt
175 gr water
250 gr tofu – LIDL (500 gr verpakking)
2 el sojasaus – CONIMEX
1 el sesamolie
1 grote el maizena
400 gr kikkererwten
0.5 tl zout
1 el olie
0.25 tl cayenne
1 tl paprikapoeder
1 el olie
1 ui – in blokjes
3 gr knoflook (1 grote teen) – geperst
1 gele paprika – in blokjes
0.5 courgette – in blokjes
100 gr cherrytomaat – gehalveerd
sesamzaad
sriracha
koriander
1 bosui – dun gesneden ringetjes
50 gr tahin
4 gr limoensap (halve limoen)
50 gr water
peper/zout

Deel dit recept

Bereiding

Let op, voor dit recept dien je de tofu de nacht van tevoren in te vriezen. Zo wordt de textuur van de tofu steviger en neemt de tofu de marinade beter op.

Stap 1: Haal de tofu de avond van tevoren uit de verpakking en snijd hem doormidden. Verpak de stukken tofu in een vriesveilige schaal of zak en vries in. Je hebt voor dit recept maar 1 helft nodig maar ik leg de tweede helft altijd al in de vriezer voor de volgende keer: zo ben je de volgende keer weer sneller klaar!

Stap 2: Haal de volgende ochtend 1 stuk tofu uit de vriezer en laat deze ontdooien.

Stap 3: Druk op de avond suprême, voorzichtig met je handen, het vocht uit de ontdooide tofu. Je kunt hier ook een tofupers voor gebruiken indien je die hebt. Snijd de tofu daarna in stukken en doe deze in een kom. Voeg de sojasaus en sesamolie toe en roer alles door elkaar. Laat de tofu in de koelkast marineren terwijl je de rest van het gerecht klaar maakt.

Stap 4: Verwarm de oven op 200°C.

Stap 5: Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze even kort af met koud water. Doe ze in een ruime ovenschaal. Verdeel de kruiden, het zout en de olie over de kikkererwten en schuif ze de oven in.

Stap 6: Maak de groente schoon en snijd ze zoals aangegeven.

Stap 7: Pak de tofu erbij. Voeg de maïzena toe aan de kom en hussel alles goed door elkaar zodat de maïzena goed verdeeld is. Verdeel de tofu over een met bakpapier beklede plaat en schuif deze onder de kikkererwten in de oven. Hussel de kikkererwten zodat deze gelijkmatig krokant worden en zet de timer op 20 minuten. Terwijl de tofu en kikkererwten in de oven aan het bakken zijn, kun je de groente bereiden en de rijst met spelt opzetten.

Stap 8: Zet ondertussen een steelpan op middelhoog vuur met het water en de rijst en spelt met de deksel scheef op de pan. Laat de granen 8 minuten koken en zet daarna het vuur uit. Sluit de pan af met de deksel en laat de rijst/spelt nog 10 minuten staan. Je kunt indien je deze hebt ook een rijstkoker gebruiken.

Stap 9: Verwarm een koekenpan. Voeg olie toe, een snuf zout en vervolgens de ui. Laat deze 5 minuten karamelliseren. Als de ui glazig is voeg je de paprika toe. Bak deze 3 minuten en voeg de courgette en knoflook toe, bak tot de courgette gaar is. Dit duurt meestal 3 tot 4 minuten. Voeg als laatste de cherrytomaat toe.

Stap 10: In de tijd dat de groenten garen, kun je de romige tahindressing maken. Gebruik een garde en ruime kom om de tahin goed los te kloppen. Voeg de overige ingrediënten toe en klop deze tot er een witte romige saus ontstaat. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.

Stap 11: Haal de tofu en kikkererwten uit de oven.

Stap 12: Oké volgens mij zijn we ready om de borden op te maken. Begin met de romige tahin, strijk in een cirkel de tahin op het bord. Leg hierop de speltmix.

Vervolgens de groenten en krokante tofu en als laatste de kikkererwten. Garneer je gerecht vervolgens met een beetje bosui, koriander, sesamzaad, sriracha en eventueel nog een klein beetje tahindressing.

Eet smakelijk!

Bekijk ook deze recepten