LenteBurger

Dit recept is onderdeel van de 7-daagse “Budget Challenge”(2024)
Meld je hier aan voor deze gratis challenge, en nodig vleeseters en flexitariërs in je familie, vrienden- en werkkring uit met je mee te doen…

‘In de lente maak je een frisse burger door de combinatie van verse kruiden met de eerste groene blaadjes uit de moestuin. Lekker met een lichte, frisse salade op een wrap. Ik eet deze burger graag als ik thuiskom na een heerlijke lentedag op het strand.’ ~ Lotte Vermeer

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

3 personen

Ingrediënten

1 bosui
1 teentje knoflook
sap van 0.5 citroenen
1 courgette
200 gr doperwten (diepvries)
100 gr zonnebloempitten of walnoten
handje verse dille en peterselie
handje rucola
1 el mosterd
2 el kappertjes
100 gr (kikkererwten)meel
1 tl zout
0.5 tl gemalen peper
4 el amandelschaafsel (of fijngebroken amandelen)
olijf- of koolzaadolie
2 el (kokos)yoghurt
ringetjes lente-ui
Optioneel: pastinaak of zoete aardappel

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten
Maal alle ingrediënten (behalve de olie) tot een grove mix in de keukenmachine of snijd alles fijn en meng het door elkaar. Is het te vochtig? Voeg dan extra (kikkererwten)meel toe. Is het te droog? Voeg een scheutje water of olie toe.

Maak kleine burgers. Doe het amandelschaafsel op een bord en druk beide kanten van de burgers hier voorzichtig in zodat ze ermee bedekt zijn.

Verhit een laagje van een 0,5 cm olie in een koekenpan. Bak de burgers ongeveer 5 minuten aan elke kant op middelhoog vuur. Laat de olie eerst heet worden (maar het mag NIET walmen; olijfolie gaat eerder walmen dan koolzaadolie dat een hoger verbrandingspunt heeft).

Eet ze met een lichte salade in een wrap, of met wat groentefrietjes van pastinaak of zoete aardappel uit oven of airfryer, of tussen volkoren ‘hamburger-broodjes’…

Budget Tips

Restjes over?
Bewaar het in de koelkast (max. 2 dagen) of vries het in (max.3 maanden).

Lente-uitjes gemakkelijk zelf kweken
Met een potje met aarde waar geen water in kan blijven staan, is het meeste werk al gedaan. Kweek lente-uitjes buiten in de tuin of op balkon, of gewoon in de keuken.
Zo doe je dat:
1. laat 4 à 5 cm over aan het uiteinde van gekochte lente-uitjes.
2. zet ze rechtop in een glas of potje met een bodempje water op een zonnige plek.
3. na een dikke week zul je zien je dat de wortels en de stengel van de uitjes al flink gegroeid zijn. Dit is het perfecte moment om ze over te planten in een pot met aarde.
Voeg geen bemesting toe.

UIT HET KOOKBOEK

Tips & Variaties
• Als je het (kikkererwten)meel weglaat, heb je een spread voor op een broodje.
• Vervang de zonnebloempitten door walnoten.

 

Lotte Vermeer & Lots of Vega
Auteur Lotte Vermeer is de winna(a)r(es) van de 'verkiezing New Generation Plant-Based'. Zij stelde dit prachtige kookboek samen, dat bol staat van heerlijke recepten! 
"Lots of vega is een mooi boek voor mensen zoals ik, die wel vegetarisch willen koken, maar nog een beetje op weg geholpen moeten worden. Maar ook de doorgewinterde vegetariër kan zijn of haar hart eraan ophalen. Mij heeft het in elk geval enorm gestimuleerd om steeds meer vega te eten."

Lotte Vermeer is gezondheidswetenschapper en voltooide in 2017 de vegetarische koksopleiding VIP Health & Nutrition. Ze werkt als kok, receptontwikkelaar en plantaardig inspirator. Haar missie is om mensen weer in contact te brengen met écht eten.

 

Bekijk ook deze recepten

Niets gevonden.