Niet iedereen houdt van lijsterbessen, omdat ze wat bitter smaken. De combinatie met zoete appels maakt de jam milder van smaak. Dit recept is uit het kookboek WildOogst.
LIJSTERBESJAM
Bereiding
Was het fruit, rits de bessen van de steel, snijd de appels (ongeschild) in gelijke stukken en snijd de citroen in stukjes.
Doe de bessen en appel in een pan met dikke bodem, voeg zoveel water toe tot het fruit net onderstaat en kook het al roerend op laag vuur.
Zeef het fruitmengsel in een zeef of passeerzeef. Vang de vruchtenmoes op, voeg suiker en citroen toe en kook de moes in tot de gewenste dikte.
Vul de pot tot de rand met hete jam, sluit direct af en laat de pot omgekeerd afkoelen tot hij vacuüm getrokken is.
Bewaar de jam maximaal 1 jaar op een koele donkere plaats. Gebruik altijd een schone lepel wanneer je wat van de jam uit de pot schept.
Tip: Serveer de pittige-zoete lijsterbesjam bij een pittige blauwschimmelkaas of bij een dessert.