Limabonen-dip met Temoeh-kruim & Geroosterde Pastinaak en Mandarijn-TahinDressing

Recept uit ‘Vegan Comfort‘ door Milou van der Will.

Milou van der Will -bekend van o.a. de thrillers Rood licht en de Benthe Berg-reeks- debuteerde succesvol met haar eerste kookboek Vegan East in 2020. Ze laat zien hoe je (oosterse) recepten in een plantaardige jas steekt. Na Vegan East verscheen ook ‘Vegan Summer’ en nu haar nieuwste boek ‘Vegan Comfort’.

In Vegan Comfort neemt Milou van der Will je mee naar haar winterkeuken. Het boek biedt meer dan 100 plantaardige recepten die uitblinken in originaliteit: paddo-rendang, spicy gele curry met fopkip en spinazie, teriyaki-tofu-sateh uit de oven of pastinaakkokoscake met limoenmerengue. Van troostrijke hoofd- en bijgerechten, lekkere buns en dumplings om te snacken, tot drankjes als mangobier met gin.

Geen uit de hand gelopen borrel is meer hetzelfde nu je dit recept kent. Op een gegeven moment is er natuurlijk honger, en hoewel een zak chips vrijwel altijd een goed idee is, kun je ook eens wat anders proberen. Het is al met al niet vreselijk veel werk en zeer de moeite waard (die dressing!).

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

2 pastinaken
2 + 4-5 el olijfolie
1 tl chilipoeder
2 + 3 el tahini
sap van 1 mandarijn, gezeefd
2 tl sojasaus
2 knoflooktenen, waarvan 1 geperst
1 tl geraspte verse gemberwortel
1 tl sriracha
400 g limabonen (uit blik, uitgelekt)
3 el citroensap
250 g tempeh
4 el arachideolie
1 el sojasaus
brood, om erbij te serveren (optioneel)
extra nodig: bakpapier, hakmolen of keukenmachine

Deel dit recept

Bereiding

BEREIDING 25 MINUTEN – BIJGERECHT/SNACK, VOOR 4 PERSONEn

BEREIDINGSWIJZE

Verhit de heteluchtoven voor tot 180 °C. Snijd de pastinaken in de lengte door de helft. Of, als ze heel dik zijn, door vieren. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de 2 eetlepels olijfolie met de chilipoeder en smeer de pastinaak ermee in. Bestrooi met flink zout. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Maak de dressing door de 2 eetlepels tahini, het mandarijnsap, de sojasaus, de geperste knoflookteen, de gemberwortel en sriracha in een kom te mixen. Zet weg tot gebruik. Maak de dip door de limabonen met de 3 eetlepels tahini, citroensap, de 4-5 eetlepels olijfolie, zout, peper en de resterende knoflook in een hakmolen of keukenmachine te pureren.

Verkruimel de tempeh. Dat doe je door het blok eerst in grove stukken te snijden en daarna met je handen te breken in kleinere brokjes. Verhit een koekenpan of wok met de arachideolie en bak het tempehkruim met een flinke snuf zout in ongeveer 5 minuten mooi bruin. Blus af met de sojasaus, hussel nog eens goed door en laat even uitlekken op keukenpapier. Lepel de dip op een mooie schaal. Verdeel het tempehkruim erover en leg daarop de pastinaak. Besprenkel met een paar eetlepels van de dressing.

Serveer direct, eventueel met brood en geef de rest van de dressing erbij.

Bekijk ook deze recepten