Linzensuppe met glutenvrije soepstengel

Wil je ook meer peulvruchten eten en misschien wat minder tarwe? Dan zijn deze beide recepten net iets voor jou: een voedzame maaltijdsoep en grappige stengels om daarbij te serveren.
De soep valt in de categorie: lekker, makkelijk en snel. Je kunt er bovendien alle kanten mee op – b.v. nog wat extra groenten toevoegen of andere groenten nemen. Alles is mogelijk – ook voeg ik op dag 2 (als er nog wat van over is, hihi) vaak een klein blikje tomatenpurree toe, dan heb je toch al weer een hele andere soep…..
De stengels behoren meer tot de categorie: heel verrassend, je moet het een keer gedaan hebben en in ieder geval voor mij: de moeite waard als vrienden op bezoek komen of ik mezelf eens extra wil trakteren.

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

500 gr bruine linzen
scheut olijfolie
2 uien
1 teen knoflook
2 wortels
1 prei
1 zoete aardappel
1 knolselderij
2 tl oregano
1 tak lavas
1.5-2.5 l water
peper en zout
100 gr havermeel
50 gr boekweitmeel
200 gr feta
60 gr boter
0.5 tl zout
1 tl paprika(vlokken)
1 el kwark/cr. fraiche

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Linzensoep, Duits
Als je tijd hebt, week je de gewassen linzen eerst een nacht in koud water.
Anders zet je de gewassen linzen eerst een poos met heet water weg.
Kook de linzen dan totdat ze gaar zijn. (Afhankelijk hoe vers ze zijn en of je ze geweekt hebt: 45 minuten tot 1,5 uur).

Pel en snipper ui en knoflook.
Doe in een grote soeppan met dikke bodem een scheut olijfolie. Bak de uien langzaam goudbruin en zacht. Voeg de knoflook toe en bak ook even mee. Voeg nu de overige schoongemaakte en in kleine stukken gesneden groenten toe en laat ook even meebakken.
Blus af met het water en voeg de gare linzen, oregano, lavas en wat zout toe.
Kook de soep gedurende 30 minuten of totdat alles lekker gaar is.
Breng op smaak met zout en peper.
(kan heel goed worden ingevroren)

Glutenvrije soepstengels met feta
Zorg dat feta en boter ijskoud zijn.
Doe alle ingrediënten behalve de kwark/crème fraiche in een kom van een keukenmachine met sikkelmes. Pulseer 5-6 keer tot een broodkruimige massa is ontstaan. Voeg de kwark/creme fraiche toe en laat nog zo’n 10 seconden draaien tot zich een deegbal vormt.

Maak er twee platte broodjes van en plaats, in huishoudfolie, gewikkeld 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Rol het deeg op een met meel bestoven werkblad of tafel uit tot ca. een halve centimeter dikte.
Snijd de deeglap met een (pizza)mes in dunne repen (3-6 mm)
Leg de repen (ze mogen best verschillend lang zijn) één voor één op een bakplaat met bakpapier en laat 15 minuten bakken tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Let op: als de stengels te vroeg uit de oven gehaald worden, worden ze na het afkoelen snel slof.
De stengels daarom het liefst zo snel mogelijk serveren. Binnen een dag hebben ze al veel van hun knapperigheid ingeboet.
Als ze je toch te slap zijn geworden, dan kun je ze kort voor het eten nog even in de oven opnieuw krokant bakken (ca. 5 minuten in een zeer hete oven oppiepen).

Eet smakelijk!

Bekijk ook deze recepten

Niets gevonden.