Maftoul-Salade
Ingrediënten
maftoul 250 g
gele ui 1
7 spice 1 tl
gele paprika 1 grote
rode paprika 1 grote
olijfolie 2 el
platte peterselie 80 g
dille 60 g
pijnboompitten 100 g
olijfolie 3 el
rodewijnazijn 3 el
citroen 1, sap en rasp
honing 3 el
kaneel 2 tl
rode chilivlokken 1 tl
Maldon-zout
zwarte peper, gemalen
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenTip: als je als Vegan geen Honing gebruikt, vervang het dan door bijvoorbeeld Agave of een andere siroop.
In de meeste keukens zul je niet veel gerechten tegenkomen waarin maftoul wordt gebruikt. Maftoul is een Palestijnse couscous die in Palestina zeer veel wordt gebruikt. Het komt oorspronkelijk uit Marokko en is door immigranten naar Palestina gebracht, waar het enigszins is aangepast. Maftoul wordt gemaakt door het rollen van bulgur door tarwe; vandaar het woord maftoul. Het is afgeleid van de stam ‘fa-ta-la’, wat ‘rollen’ betekent in het Arabisch. Je kunt maftoul redelijk makkelijk zelf maken, maar ik koop mijn maftoul via een vriend uit Jenin, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever.
Voor dit gerecht gebruik ik de 7 spice van Souq: zwarte peper, piment, kaneel, koriander, gember, witte peper, nootmuskaat en kruidnagel. Je kunt dit kruidenmengsel ook zelf maken en dan de smaak naar eigen wens aanpassen.
♦ Maftoul kun je het beste stomen; gebruik hiervoor een pan met een hierin passend vergiet en een deksel. Je hebt ook speciale pannen hiervoor (de couscoussier) maar de vergiet-methode werkt prima. Zolang alles maar goed past en er geen stoom ontsnapt. ♦ Breng voldoende water aan de kook. Doe de maftoul in het vergiet. Zet het vergiet met de maftoul op de pan. ♦ Snipper de ui en doe dat samen met wat zout en de 7 spice in het midden van de maftoul. Bedek de ui met maftoul alsof je hem wilt verstoppen. ♦ Doe de deksel op het vergiet. Draai het vuur hoog en laat ongeveer 15 minuten stomen. ♦ Haal de maftoul van het vuur, overgiet met koud water zodat de maftoul niet plakkerig wordt. Haal dan uit het vergiet en doe in een mengschaal. ♦ Verwijder de zaden en lijsten van de paprika en snijd in kleine stukjes. ♦ Verhit de olie in een bakpan en bak de paprika’s ongeveer 8 minuten op hoog vuur. Haal ze uit de pan om af te koelen. ♦ Maak nu de dressing door alle ingrediënten goed te mengen. Verdeel de dressing over de maftoul en laat deze geruime tijd intrekken. ♦ Pluk ondertussen de blaadjes van de peterselie en hak de dille fijn. Rooster de pijnboompitten in een pan. Meng deze met de paprika en de kruiden door de maftoul. ♦ Proef en breng eventueel verder op smaak met Maldon-zout en peper.
NOSH, mijn vegetarische Joodse keuken
door Esther Erwteman
Jarenlang reisde Esther voor haar werk de hele wereld over en zo kwam ze in aanraking met de meest verrukkelijke verhalen en recepten uit landen als India, Ghana, Israël, Indonesië en Kameroen. Eenmaal thuis combineerde ze de buitenlandse smaken met de Nederlands-Joodse recepten en eettradities die ze van haar moeder leerde. Zoet en spicy combineren zoals in de Bengaalse keuken, of groenten als koolrabi roosteren en ze verwerken in een salade.
Spicy bloemkool met munt en tamarindesaus, Joodse ‘penicilline’ 2.0, zoete baba ganoush met dadels en noten, kugels en kigels voorbij de tradities, de magnifieke matseballen van Esthers moeder en Bashars engelenhaar; NOSH viert de diversiteit van de moderne Joodse keuken en dient slechts één doel: de lezer totaal overrompelen met zinnenprikkelende gerechten.
‘Esther kookt met oog voor het verleden en een blik op de toekomst. Haar gerechten verbinden mensen en culturen en maken de wereld groter, lekkerder!’ Naomi Keff, kookwinkel Duikelman
‘Esther bestiert de Joodse vega keuken zoals een ander de liefde bedrijft: met passie en gulzigheid.’
Merijn Tol, culinair redacteur en kookboekschrijver
‘Esther is één van de grootste smulpapen die ik ken.’ Jonneke de Zeeuw, Mooncake
ISBN: 9789046826584 | € 29,99 | Gebonden, 272 blz. | 14-04-2020