Masoor dal aur courgette ka soep (Rode-linzen & courgettesoep)

Deze heerlijke soep is een maaltijd op zich omdat hij peulvruchten en groenten bevat en met een yoghurtsaus wordt geserveerd. Als u er sneetjes volkorenbrood bij geeft, is het een voedzame en complete maaltijd.

De saus die bij de soep wordt gegeten is eigenlijk een chutney, die ook lekker is om gekookte groenten mee aan te maken, zoals gekookte aardappels, wortelen en doperwten, en
ook blokjes gestoomde courgette.

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

5 personen

Ingrediënten

2 eetl. olijfolie of arachideolie
4 kruidnagels
1 ui (ca. 180 g), gepeld en fijngesneden
2 theel. geschilde en geraspte verse gemberwortel
1 theel. gepelde en fijngewreven knoflook
1 theel. gemalen korianderzaad
1 theel. gemalen komijnzaad
0.25-0.75 theel. zuiver rood chilipoeder
0.5 theel. geelwortelpoeder
200 g masoor dal (rode linzen), uitgezocht, gewassen en uitgelekt
1 aardappel (ca. 120 g), geschild en in blokjes
een handvol fijn korianderblad
10-12 verse kerrieblaadjes, licht gekneusd in uw hand
200 g gehakte courgette of gele pompoen
ca. 1 theel. zout
2 1/2 dl naturel yoghurt
1 eetl. limoen- of citroensap
45 g koriander, blad en fijne steeltjes
2 verse scherpe groene chilipepers, fijngehakt
0.25 theel. zout

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 60 minuten

Giet de olie in een grote pan en verhit hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg als de olie heet is de kruidnagels toe en bak ze een paar seconden. Roerbak de ui hierin 6-7 minuten tot hij begint te kleuren. Draai het vuur halfhoog en roer gember en knoflook door de ui. Voeg ook de gemalen koriander, komijn, chilipoeder en geelwortelpoeder toe en roer 1 minuut.

Giet 1 1/4 liter water in de pan en voeg de masoor dal, aardappelblokjes, koriander en kerrieblaadjes toe. Roer goed, draai het vuur hoger en breng alles aan de kook. Draai het vuur nu heel laag, sluit de pan en laat de soep 40 minuten zachtjes koken.

Roer de courgette en het zout door de soep en breng hem al roerend aan de kook. Sluit de pan weer en laat de soep zachtjes 10 minuten koken. Neem van het vuur en laat hem iets afkoelen.

Pureer de soep in twee porties glad. Giet hem weer in de pan en voeg 21/2 dl water toe, of naar smaak meer. Verwarm de soep voor het opdienen.

Doe voor de yoghurtsaus alle ingrediënten in de aangegeven volgorde in een blender en pureer alles glad. Zet hem in de koelkast als u hem niet meteen gebruikt. Serveer de yoghurtsaus koud of op kamertemperatuur en sprenkel hem royaal over de soep. U kunt overgebleven saus er apart
bijgeven.

Vegetarische curry's maken was nog nooit zo makkelijk. Madhur Jaffrey wordt ook wel de koningin van curry's genoemd en is wereldautoriteit als het gaat om Indiaas eten. Ze heeft al meer dan vijftien kookboeken op haar naam staan, waaronder de bestseller 'Easy Curry'. Madhur is terug met een prachtig nieuw kookboek: 'Easy Curry Vegetarisch' waarin ze meer dan tweehonderd gloednieuwe en voortreffelijke recepten presenteert. Met haar vegetarische gerechten bewijst Jaffrey nog maar eens hoe gemakkelijk het is thuis authentiek Indiaas eten te koken, en dat het niet nodig is uren in de keuken door te brengen. 

Madhur Jaffrey is actrice en bestsellerauteur van kookboeken. In 1973 publiceerde ze haar eerste boek, 'An Invitation to Indian Cookery'. Sindsdien schreef Jaffrey vijftien kookboeken, die vrijwel zonder uitzondering klassiekers werden. Haar kookserie voor de Britse BBC Madhur Jaffrey's Indian Cookery zorgde voor wereldwijde faam.

Bekijk ook deze recepten