“Geen fan van de Hollandse pot? Probeer dan deze Mexicaanse stamppot”. De redactie van Foodies Magazine maakte er in opdracht van de Vegetariërs een mooi potje van…
Mexicaanse stamppot met bonen, cheddar en tortillachips
Ingrediënten
1 kg kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
zout en peper
50 g (plus wat extra) boter
1 ui, fijngesnipperd
1 rode paprika in blokjes
1 groene paprika in blokjes
1 tl komijnpoeder
1 tl cayennepeper; evt. paprikapoeder als je niet van pittig houdt
150 g mais (blik, afgespoeld en uitgelekt)
150 g kidneybonen (blik, afgespoeld en uitgelekt)
150 g witte bonen (blik, afgespoeld en uitgelekt)
200 ml warme melk
125 g zure room
100 g geraspte cheddar(kaas)
100 g tortillachips
2 lente-uitjes, in fijne ringen
Bereiding
Bereidingstijd: tot 45 minuten1. Doe de aardappels in een pan met koud water en ½ tl zout en breng aan de kook. Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar.
2. Verhit intussen 25 g boter in een grote koekenpan en fruit er de ui en de paprika’s ca. 5 minuten in.
Voeg de specerijen en zout en peper naar smaak toe en bak ca. 3 minuten verder. Voeg de mais en de bonen toe en verwarm het geheel op laag vuur. Houd warm.
3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C /hetelucht: 180°C). Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp de aardappels met de warme melk en 25 g boter tot een grove puree. Schep
het paprika-bonenmengsel en de helft van de zure room door de puree. Vet een ovenschaal in met boter en verdeel er de stamppot over. Bestrooi met de cheddar en bak ca. 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en begint te kleuren.
4. Verdeel de stamppot over borden en garneer met de tortillachips, de overige zure room en de lente-uitjes.
Voedingswaarden per portie:
ca. 674 kcal
19 g eiwit
29 g vet
79 g koolhydraten
Dit recept is afkomstig vanuit een samenwerking tussen Foodies Magazine en de Vegetariersbond, en verscheen eerder in een editie van ons Lekker Vega Magazine.