Mini-tarte tatin van spruitjes

Aan het eind van VegaFeb gaan we uitpakken. Met een tarte tatin van spruitjes, die we in samenwerking met Foodies Magazine maakten. Een makkelijk recept. Het kost je een klein half uurtje om voor te bereiden. Daarna nog 20 minuutjes in de oven.

Per portie: 316 kcal | 27 g koolhydraten | 4 g eiwit | 21 g vet

Dit recept is onderdeel van onze gratis 7-daagse LekkerVega ‘Culi’ Challenge
Schrijf je hier in voor meer van dit soort pareltjes.

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

5 personen
tarte tatin van spruitjes en zongedroogde tomaat

Ingrediënten

50 g suiker
2 el + extra balsamico
zout en peper
boter (voor in de vormpjes)
200 g spruitjes (in plakjes)
5 takjes + extra tijm (alleen de blaadjes en fijngehakt)
6 plakjes bladerdeeg (plantaardige variant)
4 el olijfolie
50 g zongedroogde tomaat (fijngehakt)
25 g zwarte olijven (fijngehakt)
handvol rucola (voor de garnering)
6 taartvormpjes (10 cm ø)

Deel dit recept

Bereiding

Karamelliseer de suiker met een scheutje water in een pannetje tot een goudbruine karamel. Neem van het vuur en blus voorzichtig af met 100 ml water.
Breng opnieuw aan de kook tot de karamel is opgelost tot een stroopachtige saus. Breng de karamel op smaak met 2 el balsamico, zout en peper.

Vet de vormpjes in met boter en verdeel de karamel erover. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is. Bedek de bodem van de taartvormpjes dakpansgewijs met plakjes spruit. Bestrooi de spruitjes met zout, peper en de gehakte blaadjes van 5 takjes tijm.
Steek cirkels uit de plakjes bladerdeeg (12 cm Ø). Bedek de spruitjes in de vormpjes met de deegcirkels en druk bij de randen goed aan. Prik in het midden van het deeg een klein gaatje zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de taartvormpjes ca. 10 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de taartjes ca. 20 minuten in de oven. Roer intussen de olijfolie, de tomaat, de olijf en nog wat tijmblaadjes door elkaar en breng op smaak met zout, peper en balsamico.

Neem de taartjes uit de oven en laat 1 minuut afkoelen. Stort de taartjes voorzichtig ondersteboven op een schaal of een stuk bakpapier. Pas op voor de hete karamel.

Zet de taartjes (eventueel kort in de oven opgewarmd) op borden en schep er de olijftomatendressing overheen.
Maak af met wat blaadjes rucola en tijm.

UIT HET KOOKBOEK

Foto’s & receptuur van deze tarte tatin
Recept: Willem van Santen
Foto’s: Mitchell van Voorbergen
Styling: Femke van Waveren